Het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft op vrijdag 28 juni 2024 het project sociaal agogische vorming voortgezet met een bijeenkomst met relevante stakeholders.
Het project richt zich op het stimuleren en begeleiden van de persoonlijke groei, ontwikkeling en verandering van en bij jongeren en wordt getrokken door het onderdirectoraat Jeugdcentra. Tijdens de bijeenkomst zijn de resultaten van de onlangs gehouden symposia in Commewijne en Coronie besproken. In het vervolgtraject gaat het om invulling te geven aan de sociaal agogische vorming van jongeren in verschillende districten. Deze bijeenkomst is bijgewoond door vertegenwoordigers van diverse ministeries, die hun input hebben gegeven, waarmee dit project verder kan worden ontwikkeld.
Minister Mac Andrew heeft het belang van dit project benadrukt en gaf aan, dat gelet op de conclusie van de symposia, het duidelijk is dat een pragmatische, maar ook all hands on deck benadering vereist is. Hij wees in dit verband op de noodzaak van geïntegreerd jeugdbeleid en het belang van de werkgroepen, bestaande uit vertegenwoordigers van de zes ministeries die een specifiek onderdeel van het jeugdbeleid in hun portefeuille hebben. De ministers zullen moeten adviseren over onderwerpen waar beleid nodig is op diverse gebieden.
De werkgroepen richten zich volgens de bewindsman met name op samenhang en coördinatie van de geïdentificeerde jeugdproblematieken. De bewindsman is van mening dat deze integrale aanpak, ondersteund door sociaal agogische interventies in buurten, zal leiden tot effectieve oplossingen en zichtbare veranderingen onder jongeren. De minister wees op het nut van sociaal agogische interventies die een cruciale rol kunnen spelen in het bevorderen van het welzijn en de ontwikkeling van jongeren. Door deze interventies kunnen jongeren volgens hem beter functioneren, meer veerkracht ontwikkelen, en een hogere kwaliteit van leven ervaren.
De directeur van Jeugdzaken, Genti Mangroe, is in haar spreekbeurt ingegaan op de fundamenten van het jeugdbeleid en op de toepassing van sociaal agogische vorming. Volgens haar kan sociaal agogische vorming een bijdrage leveren aan het verbeteren van de sociaal maatschappelijke positie van jongeren en het scheppen van voorwaarden tot ontplooiing van hen, met het oog op bescherming, ontwikkeling, begeleiding en preventie.
Mangroe heeft aangegeven dat het Jeugdprofiel en het Youth POWER ontwikkelingsconcept, dat die door het ministerie zijn geformuleerd, moeten dienen als richting voor het vormen van jongeren, tot volwaardige burgers in de maatschappij. Zij gelooft dat gezamenlijke aanpak door verschillende overheidsinstanties noodzakelijk is en het zal leiden tot de gewenste doelgerichte resultaten.
De onderdirecteur Jeugdcentra, Meryl Maes, die de trekker is van dit project, is dieper ingegaan op het nut en doel van sociaal agogische vorming. Het behelst interventies op sociaal maatschappelijk vlak, inclusief het versterken van gemeenschappen om hun eigen ontwikkeling ter hand te kunnen nemen. Maes heeft benadrukt dat er niet alleen moet worden ingegrepen als zaken misgaan onder jongeren, maar dat de focus permanent zou moeten liggen op preventie.
Het waarnemend hoofd Districtscentra, Melissa Pinas, ziet partnerschappen en institutionele versterking als een must om de gewenste progressie te boeken bij jeugdontwikkeling. De aanwezige stakeholders hebben hun input gegeven op de issues die om dringende acties vragen vanuit de overheid met de focus op fysieke gezondheid, seksueel productieve gezondheid, mentale gezondheid, ondernemerschap en milieugezondheid.