Met Anti-Money Laundring (AML) oftewel anti-witwassen, moet er volgens president Chandrikapersad Santokhi geen politiek bedreven worden. Er zal in dit kader collectief opgetreden moeten worden. Suriname moet er alles aan doen om te voorkomen dat het internationaal op de zwarte lijst komt te staan door witwassen.
Het staatshoofd gaf tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen donderdag aan, dat de regering zich in 2022 zal richten op het bestrijden van witwassen en financieren van terrorisme. In dat kader zullen in versneld tempo aanbevelingen van de Caribbean Financial Task Force (CFTAF) worden gerealiseerd.
De analyse, die gericht is op het identificeren van tekortkomingen in ons nationaal financieel en juridisch raamwerk, met betrekking tot AML, de zogenaamde National Risk Assessment, is in het huidige dienstjaar voltooid en opgeleverd. Er is op basis hiervan een strategisch plan uitgewerkt, gekoppeld aan een tijdlijn die er voor moet zorgen om de geïdentificeerde AML- gerelateerde risico’s aan te pakken en te voorkomen.
Nationale taak wegwerken witwasserij
De AML-commissie wordt door het staatshoofd voorgezeten en wordt dus op het hoogste niveau aangestuurd. “Dat benadrukt het belang voor ons land en de prioriteit, die de regering stelt aan effectief AML-beleid”, zegt president Santokhi. De voorzitter van de vaste commissie van het Ministerie van Financiën en Planning, is daarom eveneens betrokken bij de AML Steering Council.
Er is volgens het staatshoofd een nationale taak te vervullen, met een brede verantwoordelijkheid. “In de eerste plaats willen wij als land de waarborg hebben van een gezond en transparant financieel systeem. Maar urgent is, dat wij op korte termijn een Mutual Evaluation van de FATF zullen ondergaan, waarbij AML-gerelateerde risico’s in ons land zullen worden geëvalueerd.” De president zegt dat nog belangrijker is op welke wijze ons land hiertegen optreedt en welke voortgang in de implementatie van de FATF-aanbevelingen geboekt is.