Met ‘Baka Skoro’ doen de Stichting Dance and Care en dansschool Be Your Own Hero, BYOH, een krachtige stap voorwaarts in hun missie om het leven van kinderen, met name nazaten van slaafgemaakte voorouders, te transformeren.
Dit baanbrekende project, speciaal gericht op Surinaamse kindertehuizen, werd op 24 januari feestelijk ingeluid. De organisatie benadrukt hiermee de kracht van dans om niet alleen bewegingen te creëren, maar ook levens te veranderen, talent te ontwikkelen en te ontdekken. Stichting Tamara Kindertehuis en Huize Campagne zijn de eerste instelling voor kinderopvang die werden geselecteerd voor dit programma. Het concept ‘Baka Skoro’, wat letterlijk ‘na schooltijd’ betekent, is geïnspireerd door de eigen jeugdervaringen van Rivelino Ligeon, de oprichter en voorzitter van de stichtingen directeur van de dansschool. Hij kan zich nog goed voor de geest halen hoe hemeltergend het was om na school niks te doen te hebben vanaf het maken van huiswerk tot het weer tijd was om te gaan sporten, in zijn geval basketballen. Tijdens een sociaal project welke hij enkele jaren terug uitvoerde, sprak hij jongeren over hun tijdsbesteding na school. Eén specifieke reactie bleef hem jarenlang bij: “Meneer un n’e doe neks yere, baka skoro un n’e doe neks..” In verband met het tienjarig bestaan van de Dansorganisatie besloot hij terug te geven op deze specifieke manier. “Het zijn kinderen die aandacht nodig hebben, als ze die op de juiste manier krijgen, zullen zij later ook teruggeven. Zij zullen uit hun situatie groeien. Ik bekijk zaken met een ondernemersblik, en ik geloof in teruggeven.”
Het project belooft de pupillen niet alleen een zinvolle tijdsbesteding na school, maar ook een kans om zich te verbinden met hun erfgoed, zichzelf te uiten en te groeien als individuen. Voor deze jongeren, die vaak geconfronteerd worden met de erfenis van hun voorouders en de uitdagingen van het leven in een kindertehuis, biedt ‘Baka Skoro’ een welkome uitlaatklep en een bron van empowerment.“Ik zal niet zeggen dat deze jongeren in een hoek worden geduwd, maar we willen hun denken op een ander niveau brengen, zodat ze beseffen dat ze niet alleen zijn en er niet alleen voor staan. Ze hebben talenten en daar kunnen ze veel mee doen. In Suriname denken we gauw dat we daar niet mee kunnen verdienen, maar dat is niet waar. Met de juiste begeleiding, de juiste mindset en met wilskracht kom je heel ver.” Daar is Ligeon van overtuigd, hij is daar zelf het levende bewijs van. Door bruggen te slaan tussen hun dromen en de realiteit van hun dagelijks leven, kunnen de jonge participanten hoop en inspiratie ervaren en de mogelijkheid krijgen om te geloven in een betere toekomst voor henzelf, ongeacht hun achtergrond. Dance and Care en Be Your Own Hero hebben de handen ineengeslagen om hen de kans te geven zichzelf uit te drukken en te groeien door middel van dans, als eerbetoon aan hun erfgoed en als middel tot zelfontdekking en empowerment. Dit willen ze bereiken door verrijkende dansworkshops aan te bieden, maar ook zelfexpressie, zelfvertrouwen en sociale interactie te bevorderen ter ere van hun erfgoed en identiteit. Verder creëren zij een stimulerende omgeving waarin elk kind individuele aandacht en waardering ontvangt.
Drie maanden lang doorlopen de bewoners van de geselecteerde kindertehuizen wekelijks een programma van intensieve dansworkshops en kennisoverdracht over het slavernijverleden. Ervaren BYOH-docenten brengen dansvaardigheden over, maar bieden ook een luisterend oor. De organisatie is van plan als mentors en inspiratiebronnen, rolmodellen zoals Kenny B, Psycho, Poke, Enver Panka en Gino Ammersingh aan te trekken, namen die de pupillen zelf noemden toen hen werd gevraagd wie zij graag zouden willen spreken en meemaken. Het programma omvat alleen Afrikaanse en Surinaamse dansstijlen. De lessen begonnen op 27 januari. Het ligt in de bedoeling een showcase in elkaar te zetten, welke in de paasvakantie (april) zal worden opgevoerd. Hier zullen de geleerdevaardigheden en persoonlijke groei van de kinderen gepresenteerd worden aan de gemeenschap en lokale supporters. Daarna zullen de pupillen met potentie verder begeleid worden door dansschool Be Your Own Hero. De financiering van dit project ligt in handen van het Cultuurfonds.
Directrice Marisa Meije van Stichting Tamara Kindertehuiswas aangenaam verrast door het programma en de aanpak van de organisatie. Ze merkte gelijk het effect op haar pupillen, “ik zie hoe ze genieten, echt genieten. Ik hou zelf van dansen dus ik kan me helemaal inleven in hun beleving. Ze leven zich letterlijk uit. Ze oefenen thuis ook en zijn vast van plan om, indien er een ‘dance battle’ komt, er met de prijzen vandoor te gaan.” Leidster Glaines Atjape van Huize Campagne vindt het zelf een perfect en heel leuk initiatief. Ze kijkt mee, maar geniet er enorm van hoe haar pupillen genieten en uitgelaten raken, en daarna moe maar voldaan huiswaarts keren. Eén jongedame van 18 ervaart het als energiek en leerrijk, een activiteit met variatie aan stijlen die haar aangenaam bezighoudt. Een jongeman van 14 leert vooral van de ‘skills’ die hij erbij leert, want hij kon al dansen. En een meiske van 9 jaar kon geen woorden en gebaren genoeg vinden om uit te leggen hoe leuk ze het wel vond, maar de ‘big smile’ sprak voor zich.