De oprichting van een militaire vakvereniging is een feit. Maandag is de eerste aanzet geweest voor de Belangen Behartiging Militaire Vakbond Suriname (BB MiVakSur). Tijdens de oprichtingsvergadering in het Blindencentrum zijn de statuten behandeld met de leden die zich hebben geregistreerd. “Dit is de eerste stap om aan te geven dat militairen daadwerkelijk een eigen vakbond willen hebben”, zegt Gary Perk, voorzitter van het oprichtingsbestuur.
In het verleden zijn diverse pogingen ondernomen om binnen de militaire organisatie een vakbond op te zetten. Perk geeft aan dat mede door invloed van politiek het eerder niet is gelukt het legerpersoneel te verenigen. “We maken slechts gebruikt van de wet, waarbij elke werknemer het recht heeft zich te verenigen. In het leger betalen we belasting en als werknemers verrichten we werkzaamheden voor de overheid. We hebben dus ook het recht ons te verenigen,”stelt Perk.
Hoewel het om een uniek moment gaat, zegt Perk dat het de leden zijn die de kracht van de organisatie zullen bepalen. De bondsvoorzitter merkt op dat er veel uitdagingen zijn, maar de meest gehoorde klacht is de salariëring van de militair. Ook de achterstand van toelages voor reeds verrichte diensten die moeten worden betaald wordt genoemd. De doktersvoorzieningen stellen weinig voor. Er zijn gevallen geweest, waarbij manschappen leningen hebben genomen, vanwege de urgentie.
Bij de oprichtingsvergadering van de BB MiVAkSur waren aanwezig Raoul Hellings en Sergio Gentle van de Surinaamse Politie Bond (SPB). Gentle ziet geen enkele beletsel voor het oprichten van een vakvereniging binnen het leger. Dit wordt geregeld door de grondwet en ook de verschillende internationale (BUPO) verdragen die door Suriname zijn geratificeerd en waaraan Suriname zich ook heeft gecommitteerd. “Er is ook nog formele wetgeving die vertegenwoordigers van vakorganisaties beschermd”.
Volgens Perk moeten de leiding van het leger en de regering deze stap niet zien als een bedreiging. “Dit is juist een stap om hen te helpen de band tussen militair, legerleiding, minister en overheid te verbeteren en versterken”. De vakbondsman zegt dat er een scala aan problemen zijn, waarvoor samen een oplossing moet worden gezocht. Hij geeft als voorbeeld dat er onlangs gesprekken zijn geweest met de regering over de lonen. Naar zijn zeggen is de bond de gesprekspartner in deze.
Gentle wijst erop dat er niet werd geaarzeld toen advies werd gevraagd om de bond te helpen activeren. “Met of zonder goedkeuring van de werkgever komt er een vakorganisatie. Op den duur kom je er niet onderuit als regering, als staat, om die vakorganisatie te erkennen naarmate die groep groter wordt,” beweert Gentle die de BBMiVakSur met raad bijstaat.
Dat de minister Krishna Mathoera van Defensie is gekomen met een overlegorgaan voor militairen is volgens Gentle goed, maar het is een initiatief vanuit de werkgever. “De werknemers hebben het volste recht om zich te verenigen. Is een militair geen werknemer? Waarom zouden we een militair moeten uitsluiten? Het gaat erom dat de bond gaat voor de algemene belangen van de militairen,” meent Gentle.
De vakbond is bedoeld voor alle militairen die actief in dienst zijn. “Verder ook voor elke gepensioneerde militair. We willen ook de ex-militair erbij halen, want zij hebben er recht op”. De vakbond in oprichting heeft tot nog toe voldaan aan alle gestelde vereisten. Verdere stappen worden nu ondernomen naar volwaardige goedkeuring.