Shevan S. heeft het distributiebedrijf waar hij als salesmanager voor werkte, benadeeld voor iets meer dan SRD 930.000. Hij heeft het gesjoemel met de administratie, bonnen en contant geld toegegeven, maar zegt dat het totaalbedrag niet meer is dan SRD 700.000.
Behalve dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd, bereidt het bedrijf een civiele zaak voor om het verduisterde geld tot de laatste cent terug te vorderen. De geldverduistering was aan het licht gekomen nadat Shivan S. onder invloed van alcohol in het weekeind een aan hem in bruikleen gegeven Toyota Vanguard had kapot gereden. Een vertegenwoordiger van het bedrijf is op maandag 26 juni als getuige gehoord in de rechtszaal.
De politie had hem op de bewuste dag gebeld. Een van zijn medewerkers was aangehouden omdat die onder invloed had gereden en een verkeersongeval had veroorzaakt. Terwijl hij naar het politiebureau reed, werd Shivan S. meegenomen naar het laboratorium voor een bloedtest ter bevestiging van het alcoholgehalte in zijn systeem.
Hij heeft bij die gelegenheid, kennelijk in dronkenschap, verteld dat hij SRD 400.000 aan contanten in de auto had. Toen de werkgever dit van de politie had vernomen, besloot hij Shevan S. aan de tand te voelen. Hij liet los dat hij gelden van klanten had ontvangen die hij tegen de bedrijfsprotocollen in niet had ingeleverd. Kort daarna bekende hij ook dat hij nog een bedrag van SRD 50.000 had achtergehouden.
De leiding van het bedrijf deed aangifte tegen de salesmanager, en startte zelf een intern onderzoek. Daarbij is gebleken dat Shevan S. maandenlang zijn gang kon gaan, omdat de werkgever hem zoveel in vertrouwen had genomen dat hij toegang had tot haast alle schakels in het bedrijf. Hij had niet alleen de mogelijkheid om contanten te ontvangen bij winkeliers, maar beheerde ook de administratie en had controle over de orders, leveringen en de voorraden.
Daardoor kon hij gemakkelijk manipuleren en de administratie aan het eind van de maand gladstrijken voordat die werd nagekeken. Volgens de administratie was de lijst van openstaande rekeningen van winkeliers gegroeid en waren de bedragen ook enorm toegenomen. In werkelijkheid had Shevan S. veel van deze bedragen in contanten ontvangen en achterover gedrukt. Hij tekende aan dat die klanten via de bank de schulden zouden aflossen. Tijdens het interne onderzoek zijn ook vervalste bonnen boven water komen drijven. Sommigen daarvan zijn op naam van medewerkers, die hebben verklaard dat hun naam is misbruikt en hun handtekening nagemaakt. De werkgever vertelde dat hij van het personeel had vernomen dat uitgerekend Shevan S. zijn teamleden streng had gewaarschuwd het bedrijf niet te bestelen.
Hoewel het de bedrijfsleiding was opgevallen dat er weinig geld in het laadje kwam, had zij die toegeschreven aan de hoog opgelopen achterstallige rekeningen van winkeliers. Daarom was aan de salesmanager gevraagd om minder producten op rekening te leveren.
Shevan S. had de getuige toen gerustgesteld dat alles gecontroleerd plaatsvond en dat het bedrijf voordeel had aan zijn werkwijze. Er is een corrupt patroon in de administratie ontdekt dat terugloopt tot juni vorig jaar. Maar in november en december zou de verdachte het echt te bont hebben gemaakt. Het gevolg daarvan was dat de uitbetaling van salarissen in januari dit jaar in gevaar was gekomen.
Behalve de SRD 930.000, staat het bedrijf erop dat de beklaagde ook opdraait voor de schade aan het bedrijfsvoertuig. Hoewel die voorzien was van een allriskverzekering, heeft de verzekeringsmaatschappij laten weten niets te zullen uitkeren, aangezien de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde.
Behalve de strafrechtelijke vervolging, wacht Shevan S. ook een civielrechtelijke aanklacht zodat hij al het verduisterd geld terugbetaalt. Het bedrijf heeft al een advocaat in de arm genomen om dat proces voor te bereiden. De in ongenade gevallen salesmanager heeft in de rechtszaal spijt betuigd voor het schenden van het vertrouwen dat het bedrijf in hem had. De rechter heeft de verdere behandeling van deze zaak uitgesteld naar volgende maand.