De roep vanuit organisaties van het bedrijfsleven aan de overheid om wettelijke maatregelen te treffen om werknemers te beschermen tegen COVID-19 wordt steeds groter. “We weten dat we in onze economie al twee jaar te maken hebben met de Covid-situatie.
Naast de Covid- situatie hebben we ook te maken met een financieel-economische crisis. Dat drukt heel zwaar op het bedrijfsleven”, zegt Malty Dwarkasing, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) aan Key News. Het gaat volgens Dwarkasing hierbij om maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er geen represailles komen wanneer het bedrijfsleven vraagt om een vaccinatiebewijs aan te tonen.
Stimuleren tot vaccinatie
“De wetenschap heeft aangetoond dat er bij gevaccineerden, hoewel deze ook het risico lopen besmet te raken, haast geen sprake is van ziekenhuisopname of erger en dat de kans op het overbrengen van een besmetting lager ligt”, staat in een verklaring van de VSB, ASFA, ICT-AS, SHATA, VEAPS, SBV, Survam, SJV, AAV, Akmos en PLIS. De organisaties zeggen dat er maatregelen genomen moeten worden om mensen te stimuleren om te vaccineren, zodat we verder uit de crisis kunnen komen.
Optimaal functioneren
Dwarkasing stelt dat bedrijven niet optimaal kunnen functioneren en er allerlei beperkende maatregelen moeten worden genomen, maar dat dit te begrijpen is, omdat er dagelijks nog mensen sterven aan Covid-19. Echter, er zijn intussen maatregelen genomen, er zijn vaccins ontwikkeld om mensen te beschermen tegen het virus, zodat het zich niet verder gaat muteren en we het steeds meer onder controle kunnen krijgen. De organisaties geven aan dat zij niet langer kunnen wachten op medewerkers om zich vrijwillig te vaccineren.
Vaccinatieweigeraars
Zij vinden dat ze niet langer ‘gegijzeld’ willen worden gehouden door vaccinatieweigeraars die, niet altijd op zuivere gronden, de vaccinatie weigeren. Volgens de VSB-directeur hebben bedrijven veel geld geïnvesteerd om hun werknemers de kans te geven om zich te laten vaccineren. “Er is nog steeds een heel grote groep, vooral bij de kleinere bedrijven, die zich niet wil laten vaccineren.” Natuurlijk heeft iedereen het recht om een mening te hebben en te zeggen ‘ik wil’ of ‘ik wil niet’, maar er zijn zoveel kosten voor het bedrijfsleven die daarmee gepaard gaan.
Beter beleid voor quaraintaine
Aan de overheid wordt ook gevraagd om passender beleid te maken voor quarantaineverlichtingen voor gevaccineerde medewerkers die geen Covid-19 hebben, maar wel tot een directe contactpersoon behoren, door vroegtijdig en frequent te testen en de periode van quarantaine drastisch te verminderen.
Hoge kosten en economische gevolgen
Dwarkasing vertelt dat het Algemeen Bureau voor de Statistiek onlangs is uitgekomen met de groeicijfers van de economie. Hieruit blijkt dat de economie vorig jaar met ongeveer 15.9% is ingekrompen. De sector die het meest is ingekrompen is de horecasector (63%), mijnbouw (30%) constructie (43%). De verwachting is dat dit voor deze sectoren ook in 2021 het geval zal zijn. “De meeste bedrijven, vooral de middelgrote en kleine bedrijven in diverse sectoren zijn bezig te overleven in deze crisisperiode. Vanwege de pandemie kan de economie niet volledig opengegooid worden, waardoor het nog moeilijker is om het hoofd boven water te houden.
Middelgrote en kleine bedrijven
Naast de normale vaste personele uitgaven zijn er in 2021 veel kosten gemaakt in verband met de pandemie”, stellen de bedrijven. Er wordt hiermee onder andere verwezen naar uitgaven en inkomstenderving vanwege de gevolgen van lockdown-perioden, besmettingen op de werkvloer, quarantainedagen van werknemers en incentieven om zich te laten vaccineren. Dwarkasing hoopt dat de pandemie tegen het einde van het jaar onder controle komt en er licht in de tunnel is. De middelgrote en kleine bedrijven houden het volgens Dwarkasing niet zo lang meer vol.
Vaccinatiedekking
Volgens data welke onlangs gepubliceerd werden door de Finabank, die deel uitmaakt van de Surinaamse Bankiersvereniging, is reeds 96.6% van hun medewerkers gevaccineerd. Bij VSH Trading is iedereen volledig gevaccineerd en bij de VSH groep is 88% van alle medewerkers gevaccineerd, maakt ook dit bedrijf enthousiast via zijn sociale media bekend. In Latijns-Amerika en het Caraibisch gebied is volgens de WHO slechts 35% van de bevolking volledig gevaccineerd. In Suriname is bijna 48% van de doelgroeppopulatie gevaccineerd.
Herd immunity
Omdat Covid-19 nog steeds een relatief nieuwe ziekte is, kan de WHO nog niet exact aangeven hoeveel mensen binnen een gemeenschap volledig gevaccineerd moeten zijn om ‘herd immunity’ of ‘population immunity” te bereiken, zodat de spreiding van het virus kan worden tegengegaan. Echter, het is bekend dat bij andere ziektebeelden zoals mazelen dit ligt op 95% procent en bij polio op 80%.
Verder is het nog onduidelijk hoelang de immuniteit van het vaccin werkt en hoe dit van persoon tot persoon verschilt. De huidige vaccinatiedekking in Suriname, als dit met de percentages van andere ziektebeelden wordt vergeleken, nog ondermaats.
Eengezindsheid regering
Onlangs is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking besloten dat vanaf maandag 4 oktober alleen medewerkers die gevaccineerd zijn, of een sneltest doen, worden toegelaten op de werkvloer. De afgelopen weken zijn er zoveel Covid-19-besmettingen op de werkvloer geweest dat afdelingen volledig gesloten moesten worden, waardoor het werk stagneert.
Ook minister Krishna Mathoera van Defensie geeft aan dat momenteel militairen niet verplicht zijn zich te laten vaccineren, maar dat daar binnenkort veranderig in kan komen.
Stimuleren van de vaccinatiegraad
Op haar ministerie zijn er sinds de Covid-19-pandemie veel medewerkers getroffen door deze ziekte.
Tijdens de onlangs gehouden Jaarrede benadrukte president Chandrikapersad Santhoki het belang van het stimuleren van de vaccinatiegraad, zodat de economische groei die Suriname nodig heeft, niet wordt belemmerd door de COVID-19-pandemie. Op 4 oktober zal er in Suriname een finaal besluit worden genomen op verplichte controle op vaccinatie.