Met het einde van de zittingstermijn in zicht, blikt parlementsvoorzitter Marinus Bee terug op vijf bewogen jaren als voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), waarin 107 wetten werden aangenomen en cruciale hervormingen werden doorgevoerd.
In een terugblik op zijn voorzitterschap van De Nationale Assemblée (DNA) benadrukt Marinus Bee dat de afgelopen vijf jaar gekenmerkt werden door doelgerichte wetgevingsarbeid en samenwerking. “We hebben duidelijke doelen gesteld en die telkens gehaald,” stelt hij in een gesprek over zijn ambtstermijn, die begon in 2020.
Bee, sinds vijftien jaar lid van het parlement, werd vijf jaar geleden benoemd tot voorzitter van het hoogste college van staat. Zijn ambitie was geen plotselinge ingeving; al in 2015 was hij kandidaat voor het vicevoorzitterschap. De uiteindelijke benoeming in 2020 betekende voor hem een hoogtepunt in zijn politieke loopbaan.
Wetgevingskwaliteit als speerpunt
Een van de prioriteiten voor Bee was het verbeteren van de kwaliteit van wetgeving. “We hebben veel geïnvesteerd in de wetgevingscapaciteit van het parlement, mede gezien de toetsende rol van het Constitutioneel Hof,” aldus Bee. In totaal werden 107 wetten aangenomen, waaronder de invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) en het nieuwe Burgerlijk Wetboek.
Ondanks een trage start in 2020 als gevolg van de COVID-19-pandemie, waarbij slechts vier wetten werden aangenomen, kwam de wetgevingsmachine in de jaren daarna op gang. “In 2021 waren dat er al vijftien. Kwaliteit ging altijd boven kwantiteit,” zegt Bee.
Samenwerking met Griffie en parlementariërs
De samenwerking met de Griffie noemt Bee een van de pijlers van zijn voorzitterschap. “Mevrouw Ruth de Windt en haar team hebben uitstekend werk geleverd. De ondersteuning was professioneel en toegewijd,” benadrukt hij. Ook de wisselwerking met parlementariërs verliep volgens hem grotendeels constructief: “Er waren verschillen en politieke confrontaties, maar in commissievergaderingen werd vaak constructief samengewerkt.”
Advies aan opvolger: “Bouw voort op wat is opgebouwd”
Met het oog op de komende verkiezingen en de mogelijkheid van een nieuwe voorzitter, geeft Bee zijn opvolger het advies om voort te bouwen op de fundamenten die zijn gelegd. “Blijf investeren in mensen en processen, luister naar je collega’s én naar het ondersteunend personeel van de Griffie. Zij vormen de ruggengraat van het parlement.”
Reflectie en zelfkritiek
Toch is Bee ook kritisch op bepaalde punten. Zo vindt hij dat er meer had moeten worden geïnvesteerd in het trainen van nieuwe parlementsleden, met name op het vlak van publieke presentatie en communicatie. “Sommige leden komen ‘werkklaar’ binnen, maar anderen hebben begeleiding nodig. Misschien zijn we daar tekortgeschoten.” Zijn boodschap aan politieke partijen is helder: “Kijk goed wie je naar binnen haalt. Ze zijn niet alleen volksvertegenwoordigers, maar ook het gezicht van een politieke organisatie.”
Toekomst nog onbeslist
Over zijn eigen politieke toekomst laat Bee nog niets los. Of hij opnieuw beschikbaar is voor het voorzitterschap, hangt af van de voordracht van zijn partij. “De partij bepaalt. Van daaruit moeten de voordrachten komen.”