“Ik heb mijn wapen tevoorschijn gehaald omdat ik werd bedreigd. Ik had eerst gebeld met 115, maar niemand nam op. Hoe moet ik me anders verdedigen” dat zegt R. N., beheerder van een pompstation.
Politiewoordvoerder Milton Kensmil bevestigt dat zo een zaak zich heeft voorgedaan en dat er aangifte is gedaan bij de politie door beide partijen. Hij kan hangende het onderzoek nog niet veel kwijt over de case. Wel geeft hij aan dat deze case de aandacht van de politie zal hebben. De pompbeheerder zocht contact op met de redactie om haar verhaal te doen, omdat er nu een vertekend beeld over haar wordt gecreëerd. “Ik heb mijn wapenvergunning, het is gedekt. Ik heb ook de nodige training gevolgd, als ik het weer moet doen is het geen probleem”, zegt ze resoluut.
Haar pompstation werd een week geleden bezocht door enkele klanten die daar smeerolie hebben gekocht. Echter kwamen deze zelfde klanten een week na aankoop pas terug en eisten zij hun geld terug, omdat zij van mening waren dat de aangekochte smeerolie vervallen was. R.N. deed eigen onderzoek of dat werkelijk klopte en heeft zelf ook gebeld met de importeur van het product. “Het kon niet zijn vervallen omdat het pas was gehaald en de datum dat de klant me toen aanwees, was de productiedatum. Ook is aangegeven dat een smeerolie zeker 10 jaar houdbaar is.”
De pompbeheerder weigerde het product terug te nemen en gaf ook aan de klant niet meer te kunnen terugbetalen daar er een week was verstreken voor ze terug zijn gekomen met het product. Toen het voor de klanten duidelijk was dat de pompbeheerder het product niet terug zou nemen werd zij bedreigd door hen. De man ging eerst tekeer, zijn zwangere vrouw ging daarna tekeer en uitte een tal van bedreigingen. “De vrouw kwam ineens op me af en dreigde de fles met het smeermiddel op mijn gezicht te gooien en heeft wat uitlatingen gedaan. Ik heb toen mijn wapen tevoorschijn gehaald. Het was niet gespannen en niet geladen, ik heb het tevoorschijn gehaald om ze slechts bang te maken. Ik weet niet wat ze in de smeeroliefles hebben gedaan, dus was ik voorzichtig”, vertelt R.N. haar verhaal aan de redactie van Key News.
Uiteindelijk kwam er een derde persoon tevoorschijn uit het voertuig van de man en vrouw, die ook op de pompbeheerder afliep. “Ik werd omsingeld door 3 mensen en voelde me niet veilig meer.” Op een gegeven moment begon de pompbeheerder met het wapen in de hand te zwaaien, terwijl ze naar achteren bleef lopen om escalatie te voorkomen. “Ik weet dat ik daar fout ben en moest niet met mijn wapen hebben gezwaaid, maar ik praat voornamelijk met mijn handen en het vuistvuurwapen was toen bij mij.” Ze benadrukt dat het wapen niet geladen was en haar hand ook niet aan de trekker zat. Ze werd weer eens bedreigd met de dood door een van de personen.
Voor dat zij het wapen had getrokken had de pompbeheerder gebeld met 115. “We hebben zeker 3 keer aan toe gebeld, maar geen reactie, niemand nam op.” Pas nadat de cliënten waren vertrokken heeft zij met de politiepost van Leiding kunnen bellen, intussen was het al rond 21.00 in de avond. Zij begreep toen van de politie dat de klanten al daar waren en aangifte tegen haar hadden gedaan. “Ondanks ik camerabeelden en bewijs had gebracht, werd ik aangerekend als verdachte. Mijn wapen werd ook ingetrokken.”
Zij vindt het jammer dat zaken zo zijn afgelopen, maar heeft na haar avond op Geyersvlijt ook aangifte gedaan tegen de klanten. “Het is policy van mij dat ik aangekochte goederen, vooral smeerolie, niet meer terug kan nemen. De seal is al gebroken, ik kan het niet verkopen. Ik begrijp dat ze ontevreden waren, maar dat is mijn policy.” Het had volgens de pompbeheerder niet zo ver hoeven te komen. “Als ze desnoods de volgende dag waren geweest kon ik ze misschien nog helpen, maar een hele week erna? Je kan van alles hebben gezet erin.”
Het onderzoek is nog gaande en de pompbeheerder kijkt uit naar de afhandeling van deze case. “Ik wil wel mijn vuurwapen terug en zal dat ook aanvechten, want ik moet mezelf als ondernemer kunnen beschermen.”