De Belgische autoriteiten ondervinden momenteel heel veel moeite om de in beslag genomen cocaïne van dit jaar te vernietigen. Tot deze partij behoort ook de Surinaamse lading van zes ton, die in september in beslag werd genomen.
Wat eerder in oktober door de Antwerpse procureur Franky De Keyser werd omschreven als “de berg cocaïne”, is nu opgeslagen op onbekende locaties. De opeenstapeling werd veroorzaakt door verschillende grote inbeslagnames in de afgelopen weken en beperkingen aan het tonnage dat de verbrandingsovens in één keer aankunnen. “Het belangrijkste probleem voor de douane is om alle cocaïne zo snel mogelijk te vernietigen”, zei woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën, Francis Adyns aan Euronews.
Hij vertelde verder dat als er een enorme drugsvangst is gedaan, in termen van 5 tot 8 ton, kan niet alles onmiddellijk worden vernietigd vanwege de capaciteit van de verbrandingsovens en in termen van milieubeperkingen op de vernietiging van grote hoeveelheden drugs. “Maar ondertussen zijn er afspraken gemaakt met de verbrandingsovens die ons meer capaciteit zullen geven om ze te verbranden.” Slechts één inval half oktober zag meer dan zes ton cocaïne in beslag genomen worden in de Belgische haven. Deze lading werd gevonden in twee zeecontainers die uit Suriname kwamen.
In 2021 nam België in Antwerpen in totaal 89,5 ton cocaïne in beslag, een stijging van 36% ten opzichte van het voorgaande jaar, wat een nieuw record betekent. De zes ton lading vanuit Suriname was een van de meer dan 100 grootschalige smokkel operaties die sinds het begin van het jaar in de haven zijn gemaakt, wat neerkomt op zo’n 71 ton vanaf januari tot nu toe.
Met verdere grote onderscheppingen in de afgelopen weken verwachten de autoriteiten dat de grens van 100 ton tegen het einde van 2022 zal worden overschreden.
Door zijn omvang en de hoeveelheid verkeer die het verwerkt, is Antwerpen gebruikt als het belangrijkste toegangspunt van cocaïne in Europa. Smokkelaars hebben misbruik gemaakt van het feit dat fruit uit Zuid-Amerika en het Caribisch gebied – van bananen tot ananas – via de op een na grootste haven naar het continent wordt verscheept, waarbij vaak cocaïne in de lading wordt verborgen.