Ondernemers van de coöperatieve vereniging voor de ontwikkeling van de transport en logistiek sector in Suriname (VTLS) hebben vandaag een petitie ingediend bij het parlement. Deze zakenmensen hebben enorme schade geleden tijdens de gewelddadigheden die zich op 2 mei te Pikin Saron hebben voorgedaan.
De groep heeft onder leiding van Soeredj Sahadewlal, woordvoerder van de VTLS, een statement gemaakt om hun ontevredenheid kenbaar te maken bij de volksvertegenwoordiging. De leden van de organisatie eisen dat de overheid met maatregelen en wetgeving komt in verband met de handelingen die gepleegd zijn te Pikin Saron. Het gaat vooral om geweld dat is toegepast en de houttrucks die in brand zijn gestoken. “Het kan niet zo zijn dat je op een of ander dag gaat opstaan en je zegt; ik ga een paar trucks in brand steken.”
Hij stelt dat deze handelingen maatschappelijk onverantwoord zijn en dit gedrag niet te tolereren is. “Wij hebben vandaag concreet van de staat geëist dat er tegen plunderaars en vernietigers wetgeving moet komen. Als je die kosten niet kan vergoeden dan moet je levenslang gevangenisstraf krijgen. Ga daar dan ga je daar resocialiseren.” De VTLS eist ook dat de veiligheid geoptimaliseerd moet worden op de wegen van en naar de hout- en goudvelden zodat vergelijkbare situaties als die van 2 mei zich niet meer voordoen.
De VTLS is van mening dat er snel schot in de zaak moet komen zodat de ondernemers hun werk in alle rust kunnen doen. De ondernemers willen ook een compensatie. Ook is er in de petitie een voorstel gedaan om een noodfonds op te richten waar geld beschikbaar is als soortgelijke gevallen zich voordoen.
Voorzitter van het parlement Marinus Bee geeft aan dat hij blij is dat de organisatie bij het parlement is komen vragen naar aandacht. Hij stelt dat er veel belangen spelen bij dit vraagstuk. “Als we deze belangen op een weegschaal gooien zal het resultaat moeten zijn; rust, vrede en uiteindelijk dialoog.” Bee geeft aan dat dialoog moet leiden naar oplossing. De assembleevoorzitter stelt dat wat zich op 2 mei heeft voorgedaan nooit meer mag voorkomen. Hij vertelde de ondernemers dat hij zo gauw als mogelijk met de regering zal praten om het vraagstuk serieus aan te pakken.