Er worden minder dieren uit het Dierenasiel in Suriname geadopteerd. Dat is de observatie van dierenarts Leontine Banse-Issa.
“Normaliter komen mensen wel langs om te adopteren, maar door de huidige situatie in het land gebeurt dat veel minder dan voorheen”, laat de dierenarts weten. De redactie van Key News sprak Banse-Issa in verband met Werelddierendag, 4 oktober.
Het dierenasiel, waar Banse-Issa aan verbonden is, vangt straathonden en katten op. De dieren worden verzorgd, krijgen eten en ook medische behandelingen. Wie een dier wil adopteren, betaalt een bepaald bedrag. Dit bedrag is om de kosten te dekken voor de medische behandelingen van de hond of kat. Maar het asiel kan niet altijd de gedumpte dieren opvangen, omdat er soms simpelweg geen ruimte meer is. Daarom worden de dieren ter adoptie geplaatst. “De dieren worden gesteriliseerd, gecastreerd, gevaccineerd, ontwormd en dan zijn ze ready om naar een nieuw huisje te gaan”, zegt Bansse-Issa. “Er is nu een overschot aan honden over straat en je kan honden niet levenslang in een kooi houden. Dus wij kunnen pas nieuwe dieren die hulp nodig hebben opvangen als er plek vrij komt.” Daarom is het volgens de dierenarts belangrijk om jouw huisdieren te steriliseren, mits je geen puppies of kittens wil.
“De bedoeling is om een thuis te creëren voor dieren, waar ze zich niet bedreigd voelen. Ook al gaat het om slangen, apen, wilde dieren, zeeschildpadden, poezen, honden”, benadrukt de dierenarts. Volgens haar is er genoeg keus bij het dierenasiel voor wie een hond of poes wil adopteren. “Sommige mensen willen een goede waakhond, een rustige hond of een hond die lief is voor kinderen. Er zijn genoeg keuzes. De honden worden pas ter adoptie gesteld nadat zij hun tweede vaccinatie hebben gehad bij het dierenasiel”, aldus Banse-Issa.
De bedoeling van Werelddierendag is om extra aandacht te besteden aan met name dierenwelzijn. In verschillende landen worden dieren gedood en gebruikt in het vervaardigen van medicijnen, in de modewereld, voor wetenschappelijke vooruitgang en exotische dieren. Verder worden ze ingezet voor amusement en veel bedreigde diersoorten worden ook door mensen gegeten. Betere leefomstandigheden voor dieren is een van de doelen van Werelddierendag.
Dierenactivisten over de hele wereld maken zich niet alleen druk om dieren die worden gedood voor eigen gebruik of plezier, maar ook om de leefomstandigheden van de dieren. Heel veel dieren worden aan hun lot overgelaten in omgevingen waar ze niet voor zichzelf kunnen zorgen. Denk maar aan dieren waarvan de woongebieden worden vernietigd, maar ook dieren die worden gedumpt op straat.
Werelddierendag is een initiatief van Ilse Winter uit Brno in Tsjechië, die in 1927 een brief stuurde naar Margaret Ford in London. Zij was de voorzitter van de wereldvereniging van de Dierenbescherming. In die brief vroeg Winter naar een speciale dag om dieren over de hele wereld te gedenken. De dag moest volgens de twee dames op dezelfde dag zijn waarop de katholieke kerk Sint Franciscus Assisi herdenkt. Franciscus bekommerde zich om het lot van arme mensen en melaatsen, maar hij maakte zich ook zorgen om de planten en dieren. De eerste officiële werelddierendag was op 4 oktober 1930.
https://www.facebook.com/minlvv/videos/638520057786103