Directeur Nishita Gajadien van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) vindt het onterecht dat de Vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA) beslag heeft gelegd op de bankrekeningen van de gezondheidsinstantie. “Het is onterecht”, benadrukt de directeur.
In 2022 ging de VRA in actie omdat de uitvoering van de arbeidsovereenkomst van 2021 was uitgebleven. De directie spande een kort geding aan tegen de VRA en er was een vonnis waarbij de arbeidsovereenkomst meteen uitgevoerd moest worden. Dit is ook gedaan, maar betalingen voor vaccinaties, thuismonitoring en nazorg van patiënten konden niet voltooid worden, omdat er geen overzicht was van al deze werkzaamheden. De VRA heeft wel stukken ingeleverd, maar deze zijn niet volledig.
Op 26 mei heeft de directie van RGD middels een brief aan VRA gevraagd om deze stukken alsnog in te leveren, zodat de betalingen uitgevoerd kunnen worden. “We kregen uiteindelijk de stukken van de VRA. Deze stukken werden gestuurd naar het ministerie van Volksgezondheid, maar na een week werd er beslag gelegd op de bankrekeningen van de RGD.” De directeur meent dat volgens de berekening van de VRA het bedrag dat de artsen moeten krijgen voor deze werkzaamheden veel hoger is in vergelijking met de berekening van de RGD. Er is gevraagd naar uitleg aan VRA over dit bedrag, maar er is nog steeds geen opheldering geweest van de vereniging.
Volgens de directeur wil de VRA juist inzage in de financiële zaken van de RGD en van de artsen, wat niet mogelijk is. De directie is hier niet mee akkoord gegaan omdat het gaat om persoonlijke informatie van personen. Zonder een machtiging kan de directie geen financiële cijfers van artsen aan de vereniging tonen. De directie is zelfs bereid met elke arts afzonderlijk te praten over de financiële cijfers, maar een reactie is nog steeds uitgebleven.
Gajadien legt verder uit dat de minister in samenspraak met hem zelfs een handreiking gedaan heeft naar de VRA toe. Hij is bereid de vaccinatiegelden alvast voor te schieten aan de artsen, ondanks dat de screening van de stukken nog niet heeft plaatsgevonden. De VRA is hier niet akkoord meegegaan en wil nog steeds de financiële cijfers van de instantie en de collega’s zien. Zij meent dat de advocaten van beide partijen in overleg zijn, zodat de beslaglegging opgeheven kan worden. Als dit niet gebeurt dan zal het overige personeel niet uitbetaald kunnen worden en bestaat het risico dat de bedrijfsvoering in gevaar komt. De kosten van alle andere operationele zaken kunnen dan niet betaald worden.