“De achterstand in betalingen van het ministerie is SRD 255 miljoen en dit houdt de voortgang van een aantal zaken zo af en toe tegen”, zegt minister Marie Levens van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC).
De minister geeft aan dat aannemers, die een aantal projecten van het ministerie uitvoeren, naar aanleiding hiervan niet eens de half afgebouwd gebouw willen overdragen. De minister is daarom blij met de verzoeken van een aantal leden, om het begrotingsbedrag van het ministerie te verruimen. De minister zegt verder dat zij in gesprek is geweest met minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Er zijn middelen apart gezet voor leerkrachten die les geven in het binnenland en schade hebben opgelopen, vanwege wateroverlast. “We hebben uitgebreid gesproken tot leerkrachten, die les geven in het binnenland. Ik heb ze persoonlijk ontvangen en we gaan kijken hoe we dit zullen organiseren en deze leerkrachten compenseren.”
Het uitbetalen van parttimers loopt stroef, omdat hier en daar onjuiste procedures zijn gevolgd. Hierdoor is er een achterstand opgetreden in het uitbetalen van de parttimers. “De ontberingstoelage voor leerkrachten in het binnenland, geldt alleen voor leerkrachten die les geven in Sipaliwini en niet voor leerkrachten die les geven in Brokopondo”, zegt Levens.
De uitbreiding van volwasseneneducatie heeft volgens Levens de aandacht van haar en het ministerie. “We zijn bezig met een aantal Niet Gouvernmentele Organisaties (NGO’s) om enkele mooie programma’s te organiseren in het binnenland en de districten.”De minister zegt verder dat het directoraat Hoger Onderwijs nog geen directeur heeft, omdat het ministerie deze niet kan betalen. Volgens de minister verdienen docenten op de universiteit behoorlijke salarissen en het is daardoor moeilijk om een directeur voor het directoraat te krijgen, die voor een lager salaris wil werken. “We gaan dit wel aanpakken, maar er zijn hiervoor dan extra middelen nodig.”
De kosten van de masteropleidingen in het hoger onderwijs zijn hoog, maar we hebben de Nationale Ontwikkelings Bank en kunnen er leningen genomen worden tegen een beperkte rente, vertelt de minister. We hebben op dit moment geen Surinaamse beurzen voor het studeren in het hoger onderwijs, omdat er hiervoor geen geld is. “We zitten nu in een crisis, maar het valt nog te overwegen. Er zijn wel studieleningen voor studerende in Suriname, in het hoger onderwijs.”