De gemoederen te Galibi zijn verhit. Onlangs is via social media het nieuws gedeeld dat de Surinaamse overheid de mogelijkheden onderzoekt om een mijnbouwconcessie uit te geven op de Tijgerbank.
Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel voor de Inheemse gemeenschap te Galibi. Zij zijn niet geraadpleegd door de overheid, zoals verplicht gesteld volgens het Free Prior Informed Consent (FPIC)-principe.
“Vooral de jongeren zijn erg verhit!”, reageert Roberto Maleko, voorzitter van de visserijvereniging. Recentelijk heeft hij, als onderdeel van een project vanuit de VIDS, de visgronden voor de kust in kaart gebracht. “De Tijgerbank ligt precies in het midden van onze visgronden. Het is een belangrijke plek, niet alleen voor ons maar ook voor de dieren.”
De zandbank ligt in de Atlantische Oceaan, in het verlengde van het Galibi Natuurreservaat. Door de aanwas van zand lijkt het inmiddels niet meer op een zandbank. “Het is echt een eiland met een heus bos waar zowel mensen als dieren komen om te relaxen.”, aldus Wijnberg Tokoe, touroperator in het gebied. Ook hij spreekt zijn ernstige bezorgdheid uit.
“Wat gaat er met ons gebeuren als deze concessie wordt uitgegeven? Wat gaat het betekenen voor de visvangst, het toerisme en de zeeschildpadden?”, vraagt hij zich af. Tokoe gaat bijna dagelijks naar de locatie met buitenlandse bezoekers. Het gebied heeft dus grote waarde voor het toerisme. De touroperator, zelf afkomstig uit het gebied, wijst ook op de grondenrechten van de Inheemsen die maar niet erkend worden door de overheid.
Hoewel vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk in de media heeft aangegeven dat er geen concessie zal worden uitgegeven, stelt dat de heren niet gerust. “Wij geloven het niet.”, aldus Tokoe en Maleko. “Er is al zoveel gezegd door de regering. En we zien allemaal dat de vp nooit van iets op de hoogte is.” De maat lijkt vol.
Maleko: “We hebben lang het pad van dialoog gekozen. Nu lijkt men ons te dwingen om te grijpen naar het laatste redmiddel, de krachten uit onze cultuur.”, zegt hij veelbetekenend, “U begrijpt wat ik daarmee bedoel. En dat doen we liever niet. Toch zullen wij dit, koste wat kost, niet laten gebeuren!”.
Tijdens de DNA-vergadering van 17 december is er ook breedvoerig op ingegaan. Parlementariërs van zowel de oppositie als de coalitie hebben hun bezorgdheid geuit over het mogelijk uitgeven van Tijgerbank als concessie. ABOP-parlementariër, Edgar Sampie, heeft een brief overhandigd in DNA waar staat aangegeven dat Tijgerbank geen natuurreservaat is en eigenlijk uitgegeven zou kunnen worden als concessie. Sampie zei meteen daarop dat de regering werk van moest maken om deze meteen status van natuurreservaat te geven, zodat het beschermd wordt. “Tijgerbank is een toeristische trekpleister”, benadrukt Sampie.