De bewoners van omgeving Weg naar Zee aan de Brantimakaweg leven in constante onzekerheid bij elke volle maan. “Het is elke keer afwachten tijdens de springvloed hoe ver het water komt en hoeveel schade het zal aanbrengen deze keer”, zegt Fabian Esajas, bewoner en landbouwer aan de Brantimakaweg.
Het is het water reeds gelukt om een van de hoge kleidammen, die dienen als de laatste laag van bescherming, door te breken. “Het water heeft zijn weg al gevonden het is een kwestie van tijd dat het doorsijpelt naar de kanalen en de huizen eventueel ook de landbouwgronden. We moeten niet vergeten dat het gaat om zoutwater dat is dus niet goed voor landbouwgronden”, merkt Esajas op.
Esajas die in contact is met andere buurtbewoners vertelt dat bewoners niet te spreken zijn over professor Idris Naipal en hebben bijna tot geen geloof meer in het mangroveproject van de wetenschapper. Voor hem is het bewijs meer dan duidelijk dat de bamboekwelders die de golven moeten afbreken niet werken. Op het terrein van Ganpat, waar Naipal zijn jongste mangrove project uitvoert, is met de superspringvloed bijna niks meer te merken. “De zee heeft alles kapot geslagen. Er drijven hout, bamboestokken en alle troep van het project hier rond. Zelfs de mangrove bomen die waren geplant zie je niet meer”, zegt Esajas.
Voor Esajas is het gebruiken van bamboe als kwelders en het planten van mangrove zinloos omdat de situatie zodanig is dat het niet gaat werken. “En dat zien wij gewoon ook, maar Naipal wilt maar niet opgeven. Als buurtbewoners moeten wij opkomen en ons have en goed beschermen. We hebben hier een dijk nodig, deze kwelders gaan niet meer werken.” Esajas zegt verder dat de buurtbewoners de koppen bij elkaar moeten steken om nu te kijken hoe groot de schade zal zijn want er zal het heel weekend sprake zijn van een springvloed. Dus de kans is groter dat het water verder binnen dringt. “Het is eigenlijk niet meer een kwestie van als het water binnenkomt het is nu gewoon wanneer gebeurd het.”
Naipal is sinds 2015 bezig met het planten van mangrovebomen te Weg naar Zee in de hoop om onze kust te rehabiliteren en om erosie tegen te gaan. In 2022 tekende de professor een overeenkomst met de regering waarin stond dat zij de nodige ondersteuning zullen geven. President Chan Santokhi en de toenmalige Nederlandse premier Mark Rutte plantten toen mangrovebomen. Deze zijn nu helemaal weggespoeld en is niks meer te zien van de bomen.
Eerder dit jaar was er reeds sprake van een dambreuk te Weg naar Zee die grote schade aanrichtte aan verschillende landbouwarealen. De meer dan 600 markoesa-aanplant van Esajas was ook vernietigd door het zeewater. Toen al zei Esajas geen voorstander meer te zijn van het mangroveproject van Naipal. Er is vaker met de regering gesproken waaronder de minister van Openbare Werken waarbij er een aantal voorstellen zijn gedaan. Er werd zelfs gesproken over verhuizen uit het gebied, maar dat de bewoners dan gecompenseerd moesten worden. Daarover is er niks meer vernomen, laat Esajas weten. Esajas: “Het mangroveproject werkt niet, want we leven nog steeds in onzekerheid.”