Bischop Karel Choennie zal zijn kerstboodschap dit jaar weiden aan de Hoop die niet teleurstelt, zegt hij in gesprek met Key News. In een terugblik op het haast afgelopen jaar zegt hij een heel vruchtbaar jaar te hebben gehad.
“Ik heb met kerst 2023 ruime aandacht besteed aan het slavernijverleden en was een van de hoofdsprekers tijdens het symposium in Breda over dit onderwerp, georganiseerd door de Nederlandse Raad van Kerken.” De bishop zegt ook veel complimenten te hebben gehad voor ‘The Emerald Cross’, een expositie die hij met een serie schilderijen van Leo Wong Loi Sing opzette. “In mijn paasboodschap heb ik geschreven over met liefde het kruis dragen dat ieder van ons ongevraagd op de schouders wordt gelegd.”
Met de kerk heeft hij het verder ook druk gehad. “We zijn begonnen met de restauratie van de oude pastorie te Groningen die wij tot een retraitehuis zullen maken en jeugd vormingswerk ter hand zullen nemen.” De geestelijke pleitte in een lezing bij de Nationale Partij Suriname om de waarde van gezin als instituut voor de opbouw van een gezonde maatschappij te verdedigen. “Die discussie hebben wij geheel dit jaar voortgezet.” Ook heeft hij daarbij benadrukt dat waarden en normen voortdurend in ontwikkeling zijn.
De Interreligieuze Raad, IRIS, waarvan Choennie deel uitmaakt, heeft zich bij de onafhankelijkheid dit jaar laten horen. “De IRIS heeft een belangrijke boodschap uitgebracht over 49 jaar onafhankelijkheid, waarbij opvalt dat wij op onvolwassen wijze omgaan met de democratie en dat de economie door verkeerde beleidsbeslissingen steeds een stap vooruit en twee achteruit doet.” De raad heeft ook gewezen op het gebrek aan continuïteit van beleid bij het ministerie van onderwijs in de afgelopen 49 jaren, geeft Choennie aan.
“Wij zijn een strijd aangegaan met de overheid over de wet op monumentale gebouwen.” De overheid draagt niets bij en stelt alleen verplichtingen en beperkingen op, zegt de geestelijke. “Wij van CCK hebben met de voorzitter van de DNA gesproken over de grondenrechten kwestie. Het blijkt dat de twee grootste partijen in de DNA geen quorum verlenen.”
Het bisdom krijgt het volgens Choennie moeilijk in de huidige economie. “De afschaffing van de subsidies op de nutsvoorzieningen, het minimum uurloon, de stijging van kosten voor levensonderhoud en bouwmaterialen, maken dat wij voortdurend in de rode cijfers belanden. Kerken hebben niet de mogelijkheid om de stijgende kosten af te wentelen op consumenten zoals het bedrijfsleven dat doet. Onze reserves raken op”, aldus Choennie.
Er is ondanks de financiële situatie toch gewerkt. “We hebben twee kerken gebouwd en ingezegend en hebben missionarissen uit Indonesië en India erbij gekregen.”
Kerst is een hoogtijperiode voor het bisdom. De verantwoordelijken voor zang en muziek zijn al maanden bezig met de voorbereidingen, vertelt de bishop. Gelovigen en gasten kunnen naar de kerstnacht mis in de kathedraal om 09.00 uur en op kerstdag om 12.00. Dit wordt live via Apintie uitgezonden.
De geestelijke gaat het nieuwe jaar hoopvol tegemoet. “Het komend jaar is een jubeljaar.” Om de 25 jaar kondigt de kerk een jubeljaar af naar het voorbeeld van de Bijbelse jubeljaren die om de 50 jaar werden afgekondigd. “Een jubeljaar is een jaar waarin wij de deugd van barmhartigheid extra beoefenen. In Bijbelse tijden moesten schulden worden kwijtgescholden, oude ruzies worden bijgelegd.” Choennie legt uit dat het jubeljaar zich kenmerkt door een bedevaart naar Rome of een van de kathedralen in een land. “Wij hebben er maar een. Mijn wens is dat wij steeds meer een synodale kerk worden, dat is een kerk waarbij wij samen op weg gaan en voortdurend met elkaar in dialoog zijn over de weg die we afleggen.”