De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat de voormalige Surinaamse president Desi Bouterse en zes andere voormalige Surinaamse militaire functionarissen niet welkom zijn in het land.
Dit besluit is genomen vanwege hun vermeende betrokkenheid bij “buitengerechtelijke executies” van politieke tegenstanders in 1982, bekend als de Decembermoorden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat deze personen en vier van hun familieleden over het algemeen geen toegang krijgen tot de Verenigde Staten.
In een positieve noot prees het ministerie Suriname voor zijn inzet voor de rechtsstaat, met name de inspanningen om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, benadrukte dat het beëindigen van straffeloosheid essentieel is om toekomstige misstanden te voorkomen. Hij prees ook de kracht van de Surinaamse justitiële instellingen als fundament voor democratie en mensenrechtenbescherming.
De nabestaanden van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden vroegen eerder duidelijkheid over de acties van het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) en president Chan Santokhi. De vonnissen tegen Bouterse en vier andere ex-militairen zijn op 20 december bevestigd door het Hof van Justitie. Drie van hen verblijven momenteel in een Surinaamse gevangenis, terwijl Bouterse en zijn voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel voortvluchtig zijn en op de ‘red notice’-lijst van Interpol staan.
De nabestaanden dringen erop aan dat ook de ex-militairen Kenneth Kempes en Luciën Lewis hun straffen uitzitten. Zij werden bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf in november 2019. Deze twee veroordeelden zijn naar verluidt niet opgespoord en verblijven mogelijk in het buitenland, waarvan wordt aangenomen dat het Nederland is.
Het feit dat sommige veroordeelden nog op vrije voeten zijn, wordt gezien als een verdere ondermijning van de rechtsstaat in Suriname, wat de sociale cohesie en maatschappelijke harmonie in de samenleving schaadt, aldus de nabestaanden.