SLM-directeur Paul de Haan heeft wat ‘klaarheid’ in bepaalde zaken gebracht over de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij in het programma To the Point.
Presentator Wayne Telgt stelde de vraag aan de Haan of voorgaande aankopen, zoals de aankoop van de Boeing 777, een fatale keus is geweest voor de national carrier.
Tijdens de vorige regeerperiode zou er een brief zijn gericht aan een vliegtuigfabrikant voor de aankoop van het vliegtuig. Het was volgens De Haan niet duidelijk waarom er niet is gekeken naar andere opties of bedrijven die ook kisten beschikbaar stellen.
“Maar door moverende redenen is de keus gemaakt voor deze”, legt De Haan uit. Hij maakt duidelijk dat het geen vingerwijzing is, maar geeft aan dat er meerdere fabrikanten zijn, maar Boeiing is de meest gangbare fabrikant waar men mee in zee gaat.
De Haan zegt dat behalve dat de kist als een onnodige aankoop wordt gezien, ook niet is wat de route Paramaribo – Nederland vereist. De kist is eerder door Singapore Airlines en in Nieuw-Zeeland ingezet. “Singapore Airlines en Nieuw-Zeeland hebben dit specifiek vliegtuig ingezet op ultra lange vluchten.
Vanwege de ultra lange vluchten zijn er in de vrachtruimte slaapplekken gebouwd voor de cabin crew, maar op de Mid-Atlantische route is dit niet vereist”, zegt De Haan. De slaapplekken in de vrachtruimte nemen volgens De Haan onnodig ruimte in beslag. Die ruimte zou gebruikt kunnen worden voor vrachtvervoer.
“We kunnen dus dat stukje niet voor vracht gebruiken, je verliest daarmee geld en je kunt niet al je vracht meenemen en je daarmee valt de verdiencapaciteit van de kist helemaal weg”, zegt de SLM-directeur.
Het voorbereiden van het vliegtuig heeft ook enige tijd geduurd. Het vliegtuig heeft een jaar in lease aan de grond gestaan. De certificeringen en alle bijbehorende trainingen voor de cabin crew en piloten heeft een jaar lang geduurd.
“Er stond dan hier eens een vliegtuig dat we niet konden inzetten en ook nog het verkeerde vliegtuig was wegens het vrachtprobleem en het vliegtuig heeft bijna een jaar op de lease gestaan bij SLM. Er zijn wel vluchten met het toestel uitgevoerd, maar als we dat gaan omrekenen per vlucht hebben we 600.000 tot 700.000 aan kosten gemaakt”, is de uitleg van De Haan.
Als gevolg van de ‘miskoop’ was de SLM zonder vliegtuig, geeft de SLM-directeur aan. Om toch de vluchten uit te voeren en te onderhouden is er toen voor gekozen een andere vliegmaatschappij dit te laten doen. Daarmee maakt de SLM geen winsten, maar het bedrijf dat de vluchten uitvoerde. “Wij deden alle harde werk, verkochten tickets, betaalden voor de brandstof, maar we verdienden er niks aan.”
SLM heeft de vliegtuigfabrikant waar de Boeing 777 is geleased niet kunnen betalen en het vliegtuig is op twee verschillende momenten aan de ketting gelegd. Daarnaast is er nu een ander probleem dat de SLM heeft.
Zij moet de openstaande rekening bij Boeing eerst betalen alvorens zij een andere kist kan betrekken bij de fabrikant. “Niet omdat je de kist teruggeeft, zijn alle problemen opgelost. We zitten nog in een situatie waar we nog steeds in de problemen zijn met Boeiing”, aldus De Haan.