Vliegtuigfabrikant Boeing moet een extra boete van 243,6 miljoen dollar betalen. Amerikaanse media melden dat Boeing schuld gaat bekennen aan het schenden van voorwaarden van een eerdere schikking, die werd getroffen na twee fatale ongelukken met 737 MAX-toestellen.
In 2018 stortte in Indonesië een Boeing 737 MAX neer in de Javazee, waarbij 189 mensen omkwamen. Een jaar later crashte hetzelfde type vliegtuig in Ethiopië, met 157 dodelijke slachtoffers. Onderzoek wees uit dat er problemen waren met een veiligheidssysteem.
Naar aanleiding van deze ongelukken trof Boeing in 2021 een schikking van 2,5 miljard dollar met de Amerikaanse justitie. Het bedrijf beloofde toen de 737 MAX te verbeteren om toekomstige ongelukken te voorkomen. Echter, na diverse nieuwe incidenten, zoals een loslatend deurpaneel, begon justitie een nieuw onderzoek.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een federale rechter laten weten dat Boeing schuld zal bekennen. Dit zal uiterlijk eind volgende week gebeuren. De deal hing al in de lucht. Vorige week kreeg Boeing van justitie de keuze: schuld bekennen of strafrechtelijke vervolging voor samenzwering om fraude te plegen.
Bij de schikking is ook afgesproken dat Boeing de komende jaren nog eens 455 miljoen dollar zal investeren in het naleven van wet- en regelgeving en verbeterde veiligheid.
De Amerikaanse justitie heeft de schikking officieel nog niet bekendgemaakt, en ook Boeing heeft nog geen mededeling gedaan. De federale rechter moet de deal nog goedkeuren. Nabestaanden eisen dat de top van Boeing alsnog wordt vervolgd.
In de nasleep van de rampen met de Boeing 737 MAX werden wereldwijd alle toestellen van dit type aan de grond gehouden. Dit betrof een ongekende stap in de luchtvaartindustrie, aangezien de 737 MAX een van de meest gebruikte modellen was.
De problemen werden toegeschreven aan het Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS), een softwarefunctie die bedoeld was om het risico op een aerodynamische overtrek te verminderen. Het systeem bleek echter vatbaar voor foutieve gegevens van de angle-of-attack-sensoren, wat leidde tot onverwachte en fatale duikvluchten.
De situatie escaleerde verder toen bleek dat Boeing al in een vroeg stadium op de hoogte was van de potentiële risico’s van het MCAS, maar deze informatie niet adequaat had gedeeld met luchtvaartmaatschappijen en regelgevende instanties.
Interne documenten toonden aan dat sommige Boeing-medewerkers twijfels hadden over de veiligheid van het systeem, maar dat er druk werd uitgeoefend om het toestel zo snel mogelijk goedgekeurd en operationeel te krijgen. Deze onthullingen leidden tot strengere controles en herzieningen van veiligheidsprotocollen door luchtvaartautoriteiten wereldwijd.
Daarnaast had de crisis rond de 737 MAX enorme financiële en reputatieschade voor Boeing tot gevolg. Het bedrijf zag zich geconfronteerd met annuleringen van bestellingen en verloor het vertrouwen van zowel luchtvaartmaatschappijen als passagiers. De FAA (Federal Aviation Administration) en andere internationale luchtvaartautoriteiten voerden uitgebreide herzieningen en testvluchten uit voordat zij toestemming gaven voor de herintroductie van de 737 MAX in commerciële dienst. Deze stappen waren essentieel om het vertrouwen in het toestel en de algehele luchtvaartveiligheid te herstellen.