De nipte 0-1 nederlaag van de mannenvoetbalselectie zondag in en tegen Thailand, ligt nog vers in het geheugen van Surinamers. Het optreden in de tweede helft gaf weliswaar hoop na een slechte eerste helft. De oefeninterland legde een aantal zaken bloot voor bondscoach Stanley Menzo en team. Het is overduidelijk dat ook met de spelers uit diaspora er een lange weg moet worden bewandeld. De stukken moeten bij elkaar passen en dat proces neemt tijd in beslag.
“Er wordt veel gevraagd op dit niveau”, erkent Menzo. Volgens de bondstrainer gaat het om details, waarbij veel meer snelheid, betere fysieke gesteldheid en accuraatheid in de passing en aannames vereist wordt. “Spelen tegen ploegen die in en rondom de honderdste plek staan op de
FIFA-ranglijst is ontzettend zwaar. Je moet als team enorm goed op elkaar ingespeeld zijn, fysiek in orde zijn en wedstrijden worden beslist op momenten.”
Thailand staat op de huidige FIFA-ranking op de 112e plaats. Dat is 28 plaatsen boven Suriname.
Het nationaal team werd in de tweede helft enkele keren gevaarlijk, maar de voorhoede verzuimde af te maken. “Wij hadden een paar momenten, waarin wij hadden kunnen scoren. Die moesten dan de doorslag geven.” Echter, wees
Menzo ook op de gevaren van de tegenstander, die voornamelijk in de eerste helft en de slotfase van de tweede helft gevaarlijk was. “Deze momenten, waarbij wij goals tegen konden krijgen moeten wij vermijden.”
Nabeschouwing
Thailand zette Suriname in de eerste speelperiode flink onder druk. “Zij gaven ons geen ruimte om op te bouwen en dat deden zij op een hoog tempo”, analyseert Menzo. Naar zeggen van de oefenmeester kwam het team niet uit onder deze pressie “en dan is het moeilijk om tot aanvallen te komen. Je loopt dan continu achter de feiten aan.” Verder merkte de keuzeheer op dat het gastland steeds de vrije man wist te vinden, omdat de Natio-spelers steeds te laat anticipeerden in duels.
Het spelplan hield in, vanuit de opbouw via de middenvelders de aanvallers in stelling te brengen. “Bij balverlies zouden wij inzakken en vervolgens bij balovername de ruimten achter hun verdediging gebruiken.” Volgens Menzo kwam het strijdplan niet goed tot uiting, vanwege de enorme druk die het Aziatische land uitoefende.
Tijdens de pauze werden er correcties gepleegd. “Ik heb ze aangegeven dat wij meer energie en bereidheid moesten hebben.” De bondscoach legde de nadruk op het vrijlopen, zodat spelers aanspeelbaar konden zijn en de bereidheid bij balverlies korter op de tegenstander te spelen. Verder eiste de oefenmeester meer felheid in duels “en dat heeft geholpen moet ik eerlijk zeggen.” Met de inbreng van centrale verdediger Myenty Abena, middenvelder Roscello Vlijter en aanvaller Jeredy Hilterman kwam duidelijk verandering in het spel van Natio. Het team speelde geheel volgens het verzoek van de bondstrainer met meer agressie, snelheid, energie en felheid.
Kappel of Wildschut
Vele voetballiefhebbers waren het echter niet eens met de wissel van Leandro Kappel halverwege de tweede helft. De rechtervleugelaanvaller moest plaats maken voor Florian Jozefzoon. De kritische fans hadden liever dat Menzo Yanic Wildschut eruit had gehaald, omdat het spel van de linkervleugelaanvaller in deze wedstrijd niet echt tot uiting kwam. Kappel begon kort vóór zijn wissel gevaarlijk te worden. Menzo legt uit dat deze keuze echter te maken had met momenten. “Vlak vóór dat wij Kappel wilde wisselen vond ik dat hij minder in de wedstrijd zat, terwijl Wildschut voor iets meer dreiging aan de linkerzijde zorgde.” Volgens de analyse van de oefenmeester ging Wildschut de tegenstander een paar keer goed voorbij, “maar juist op het moment dat wij Jozefzoon erin wilden brengen had Kappel een paar goede momenten. Wij hebben toch die wissel doorgezet. Achteraf kan je zeggen dat wij het toch hadden moeten omdraaien, maar dat hoort tot het verleden.”
Leermoment en toekomst
Ondanks de nederlaag, zegt Menzo de krachtmeting als een leerzaam en goed moment te hebben beschouwt. Hij heeft kunnen zien waar Suriname staat. “Duidelijk is dat er nog veel werk aan de winkel is”, erkent de bondstrainer. Hij voegt er echter meteen aan toe dat er ook goede dingen zijn waargenomen. De zoektocht naar betere spelers in diaspora blijft overeind. Naar verluidt zullen spelers wederom worden benaderd, waarmee er eerder gesprekken zijn gevoerd. “Het is kijken als zij nu wel bereid zijn om te willen spelen voor Suriname.” Menzo maakt zich met name zorgen over het middenveld. “Ik denk dat wij ons in de achterhoede redelijk kunnen redden, maar vooral op het middenveld zijn wij dun bezaaid. Daar hebben wij meer concurrentie en kwaliteit nodig.”
Natio-coaches en spelers wachten nu vol spanning de loting van de Concacaf Nations League A op 4 april af. Menzo kan zich geen degradatie naar League B veroorloven. Bij zijn aanstelling als bondscoach is duidelijk aangegeven dat de Surinaamse Voetbal Bond alleen genoegen neemt met behoud in League A. Het wordt in ieder geval geen makkelijke klus voor Menzo en team gezien de mogelijke tegenstanders Canada, Mexico, Verenigde Staten van Amerika, Costa Rica, Jamaica, Panama, Honduras, El Salvador, Curaçao, Martinique en Grenada. De Nations League wedstrijden gaan in juni van start.