Droevige gezichten en eindelijk het besef dat hun geliefden niet meer terug zullen komen: dat was de sfeer vandaag tijdens de begrafenis van de 15 mannen die zijn overleden te Klein Saramacca in het Matawai gebied. “We moeten 20 november zien als een moment van bezinning en rust houden”, zegt Walter Bonjaski, districtscommissaris van het Matawai gebied.
Bonjaski stond in zijn toespraak ook stil bij Sela Kriki, waar ook een goudmijn op hetzelfde tijdstip is ingestort en een leven heeft geëist. “Maar als we ook kijken bijna 10 jaar geleden zelfde dag en omstreeks dezelfde periode heeft bij instorting van een goudmijn zeven levens geëist”, is Bonjaski zijn observatie. “A sari fu troe en na wan san dat’ hebi.” Bonjaski zegt dat het niet duidelijk is waarom zaken zo zijn verlopen, maar ziet het als een teken om zaken serieus te nemen. “Ik roep de familieleden ook op om onderling elkaar te ondersteunen in momenten van verdriet. Laten we samen bezinnen en elkaar troost bieden.”
President Chandrikapersad Santokhi was ook aanwezig om zijn medeleven en ondersteuning te bieden aan de nabestaanden. Santokhi zegt in zijn toespraak dat het bijna niet te geloven was dat zo een ramp heeft plaatsgevonden en op tragische wijze 16 Surinamers hun leven hebben verloren. “Na wan sari tori gi ala suma. Zestien landgenoten die alles voor over hebben gehad voor een beter leven”, zegt Santokhi. Naar zeggen van de president heeft de regering alles gedaan om de nodige ondersteuning te bieden aan de nabestaanden. “Afkondiging nationale rouw, financiële tegemoetkomingen, hulp bij de rouwverwerking, allemaal bijdragen en teken van medeleven om de nabestaanden bij te staan.”
De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, heeft in zijn toespraak aangegeven dat de 16 personen die zijn overleden, slechts inzette om de kost te verdienen voor hun gezinnen. “Zij trotseerden de gevaren, maar gingen niet uit huis om dood te gaan”, zegt Amoksi. Hij geeft verder aan dat het verdriet verwerken geen makkelijk traject is, maar spreekt kracht en ondersteuning uit naar de nabestaanden.
Ook Dew Sharman, die aanwezig was als ondervoorzitter van de Nationale Assemblee, heeft bemoedigende woorden gericht naar de nabestaanden en dat zij tot elkaar kunnen komen te midden van hun verdriet. “De regering heeft middels dit gebaar deze gezamenlijke uitvaartdienst gehouden als gebaar van eenheid en solidariteit te midden van deze donkere tijden. Laten we als natie stevig verankert blijven”, zegt Sharman.