De salarissen die betaald worden aan het personeel van SLM zijn veel te laag. Naar zeggen van de bond ligt het zeker 5 keer lager dan wat er marktconform betaald wordt. “We hebben een benchmark gedaan en als we kijken wat er marktconform betaald wordt ligt het ver onder”, zegt Jermain Kerk, een van de bestuursleden van de Bond van SLM.
Maandag 5 februari heeft de personeelsbond van de SLM een persconferentie gehouden waar ze hebben aangegeven wat de stand van zaken zijn momenteel met het staatsbedrijf. De Surinaamse carrier heeft zich enige tijd gericht op het gezond maken van het bedrijf. SLM heeft nu drie vliegtuigen onder haar beheer en heeft nu meerdere routes uitgezet. Echter, de bond zegt dat het lijkt alsof het personeel in een vergeethoekje is geplaatst. “Alles gaat naar operationele kosten, maar we hebben al veel te lang rekening daarmee gehouden. We hebben ook meegewerkt met de directie en zien zeker het belang om het bedrijf gezond te maken, maar het kan niet in lengte van dagen”, zegt Marcia Clumper, bondsvoorzitter van de SLM-bond.
Kerk gaf aan dat hoewel de salarissen van het personeel geïndexeerd is, er toch een groep is die nog net het minimumuurloon verdient. “Met indexering van de salarissen zijn de salarissen aangegeven in USD, echter worden ze uitbetaald tegen een koers van SRD 30,- wat niet conform de koers is van de Centrale Bank van Suriname”, zegt Kerk. Veel van de medewerkers kunnen het niet meer opbrengen om te blijven inleveren en willen zo snel mogelijk ook verbetering zien in hun salaris. “De mensen kunnen niet meer”, zegt Kerk.
Vacante functies
Een van de kritieken die werd geleverd, was het personeelsbestand van de SLM in te korten. Het bedrijf kon met moeite de mensen uitbetalen en vooral met de pandemie toen, diep in de crisis zat. Van de 600 personeelsleden zijn ongeveer 200 met vervroegd pensioen gegaan en enkelen zijn vrijwillig met ontslag. “Wat we nu hebben, is dat er vacante posities zijn in het bedrijf die opgevangen worden door het bestaand personeel. Vele van hen trekken weg omdat zij niet meer uit komen met het salaris die zij niet betaald krijgen. Veel kader trekt ook weg”, zegt Kerk.
Clumper is van mening dat de leiding eerst intern zou moeten kijken als er mensen beschikbaar zijn om de vacante functies te vervullen. Dat wordt volgens haar niet gedaan en worden er juist mensen van buiten af geplaatst in functies. “Als het om bepaalde kader gaat, zeg ik “ja we hebben het nodig”, maar onze eigen mensen intern die zoveel hebben gegeven voor het bedrijf moeten ook de kans krijgen. We kunnen kijken of de mensen getraind kunnen worden”, stelt Clumper.
Er is vanuit de bond getracht contact te hebben met de directie, echter komt hun noodkreet aan doveman oren vindt Clumper. Ook de Raad van Commissarissen, die eigenlijk een controlerende taak zou moeten uitoefenen op de directie, is niet te spreken. “Er zijn enkele keren afspraken gemaakt, maar het wordt elke keer afgelast. We hebben dus stappen ondernomen om via de media onze pijnpunten kenbaar te maken”, zegt Clumper. De bondsvrouw hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen dat ze tot andere handelingen over moet gaan. “Er valt heel veel op te lossen middels dialoog. We houden binnenkort een algemene ledenvergadering en zullen dan besluiten wat we precies gaan doen.”