De in 2021 vermiste graafmachine-operator was als vertrouweling in dienst bij drugsbaas Joël ‘Bordo’ Martinus. Hij raakte in ongenade nadat hij waarschuwingen om informatie rond een drugslanding binnenshuis te houden had genegeerd.
De operator moest in opdracht van Bordo het vliegtuig dat bij de landing defect was geraakt, waardoor terugvliegen niet meer mogelijk was, begraven. Kort nadat Bordo erachter was gekomen dat hij beeldmateriaal over het vliegtuig naar derden had geappt, raakte de man vermist. Dat blijkt uit getuigenissen van een politie-inspecteur die op maandag 6 november 2023 in de rechtszaal.
De politie vermoedt dat het vliegtuig 400 tot 450 kg cocaïne aan boord heeft gehad. De hoeveelheid is gebaseerd op de capaciteit van het toestel en de ervaring van de politie met dit soort drugstransporten. De schatting van de politie vindt ondersteuning bij informatie van de Civil Aviation Authorities Suriname (CASAS).
Mogelijk ruim 450kg cocaïne aan boord geweest
Daarnaast heeft de politie verslag van een gesprek waarin ‘Bordo’ in woorden van gelijke strekking zou hebben gezegd dat er sprake was van ‘Fo barki kilo’. Alle stoelen waren verwijderd uit de romp van het vliegtuig dat in oktober vorig jaar is opgegraven.
Achteraf heeft een drugshond positief aangeslagen op een voorwerp dat aanwezig was in de cabine van het toestel. De politie heeft de hand gelegd op de foto’s en video’s die door de graafmachine-operator zijn gemaakt voordat hij van de aardbodem verdween.
De dagvaarding van ‘Bordo’ voor moord en doodslag houdt wellicht verband met de vermissing van die man. Hij is daarnaast aangeklaagd voor onder meer: deelneming aan een criminele organisatie, overtreding van de Wet Verdovende Middelen en overtreding van de Wet Money Laundering.
De informatie uit het politiedossier zoals door de politieman naar voren gebracht, schetst Bordo als de grote baas van de criminele organisatie. Hij zou niet alleen opdrachten geven, maar zijn ‘mannetjes’ ook bedreigen en intimideren.
Onthullingen van Gau-Gau
De verdachte Gau-Gau zei op de zitting dat hij op de dag van landing ter plekke was, maar dat hij van ‘Bordo’ niet dichtbij het vliegtuig mocht komen. ‘Daarom bleef ik op een afstand,’ zei hij. Nadat bekend werd dat het vliegtuig niet meer zou opstijgen, heeft deze verdachte in de omgeving van de illegale landingsbaan overnacht.
Volgens de politie heeft hij met een machinegeweer de wacht gehouden totdat de gebroeders Phoelie en de vermiste man de volgende dag kwamen om het vliegtuig te begraven. Maar, hijzelf zei op de zitting dat er geen sprake was van ‘wacht houden’.
De verklaring voor zijn aanwezigheid aldaar luidde: ‘’Bordo’ had gezegd dat ik mijn gezicht niet in Moengo mocht laten zien. Ik was zo bang dat ik daar langs de weg ben blijven hangen. De informatie dat hij de Phoelie’s met een machinegeweer heeft bedreigd zou volgens hem ook niet kunnen, aangezien hij nimmer een dergelijk wapen in handen heeft gehad.
Clifton ‘Keppie’ Jongaman, die meer dan een half jaar uit handen van de justitie is gebleven, komt uit de verklaringen van de overige verdachten naar voren als de tweede man in de hiërarchie waarvan ‘Bordo’ de onbetwiste leider was. Volgens de politie is hij genoemd als een man die samen met ‘Bordo’ de leiding had en opdrachten uitdeelde. Ook de opdrachten voor, tijdens en na de lading kwamen van die twee. Op de dag van de landing waren zowel ‘Bordo’ als ‘Keppie’ aanwezig.
Gebroeders Phoelie
De zaak uit 2021 kwam pas in 2022 aan het rollen nadat de afdeling Cold Case van de politie aandacht had gevraagd voor nieuwe informatie over de vermiste man en het begraven vliegtuig. Toen speciale eenheden inlichtingen gingen uitwerken kwamen ze uit op drie verschillende informatiestromen die alle drie een verband legden tussen de vermissing en de drugslanding.
Zo kwamen de gebroeders Phoelie in beeld. Het onderzoek legde bloot dat ze betrokken waren bij het begraven van het vliegtuig, een opdracht van ‘Bordo’ die zelf zou betalen daarvoor. Een van de Phoelie-broers zou zelf ‘Bordo’ aan de telefoon hebben gesproken. Na hun aanhouding hebben ze aanwijzingen gegeven en de politie geleid naar de illegale landingsbaan en de politie geleid naar de illegale landingsbaan en de plek waar het vliegtuig begraven lag.
Een politieambtenaar heeft tijdens zijn getuigenis aan de rechter verklaard dat uit het onderzoek niet is gebleken dat er sprake was van een rip-deal, hoewel dit aanvankelijk werd overwogen. Volgende maand zullen bij de voortzetting van de zaak meer getuigen worden gehoord, en pas daarna zullen de verdachten aan de tand worden gevoeld.