Ex-president Desi Bouterse, hoofdverdachte van de 8 decembermoorden, vertelde journalisten vandaag na afloop van de behandeling van de spraakmakende case dat hij ‘wel ziet’ hoe de zaak zich verder afwikkelt. Bouterse was heel kalm toen hij uit het gebouw van de kantongerechten voor strafzaken stapte.
Vandaag is tijdens de behandeling naar voren gekomen dat er getuigen zijn opgeroepen voor verhoor in de rechtszaal. Bouterse verklaarde tegenover reporters dat zoals de magistraat vandaag stelde dat getuigenverhoren hebben gemaakt dat zaken konden worden vastgelegd, deze zaken zijn opgenomen in het proces.
“We gaan ze sowieso boven water halen.” Verder merkt de verdachte op dat hij geen contact heeft met de getuigen die binnenkort worden gehoord. De ex-president maakte niet duidelijk als hij op de komende zitting van 17 augustus zal verschijnen bij de behandeling.
Nederland en coup
Advocaat van Bouterse, Irwin Kanhai, zegt dat hij de verdachten John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp nodig acht te horen als getuigen. Naarendorp was in die tijd minister van Buitenlandse Zaken en is een heel belangrijke schakel die kan vertellen wat de stand van zaken was in de periode rond het 8 december gebeuren.
De raadsman stelt dat er plannen waren vanuit voormalige kolonisator Nederland, om een coup in Suriname te plegen. “Er wordt sinds de jaren ’82 ontkent, zelf vanuit de media, alsof jullie niet beter weten dat het vreselijk troebel was en er een regime verandering op komst was, gefinancierd en georganiseerd door het voormalig moederland, Nederland. In dat verband moesten er acties worden ondernomen.” De jurist stelt dat er genoeg verklaringen zijn in het onderzoeksdossier die genegeerd zijn bij de beoordeling van de zaak.
Bewijs belangrijk
Het moet volgens Kanhai nu worden bewezen als er daadwerkelijk sprake is van voorbedachten rade bij de moorden op 8 december in het Fort Zeelandia. Hij is de mening toegedaan dat mensen en in dit geval de verdachten, onterecht voor crimineel worden uitgemaakt. Er is naar zeggen van de rechtsgeleerde niet eens een schijntje van de voorbedachte rade waarvan er sprake is, gehaald uit het eerste vonnis.
Uit het draaiboek van Bouterse welke hij in zijn verhoor heeft genoemd zou dit ook niet zijn gebleken, zegt Kanhai. “Dus laat het Hof kijken wat ze daarmee kunnen doen.” Kanha merkt verder op dat Hardjoprajitno moet komen zeggen als hij tijdens de vergaderingen van de groep van 16, in die tijd tot de groep behoorde.
Feiten
De jurist benadrukt dat er niet is gesproken over de gevolgen van de arrestatie van de 15 mensen die zijn vermoord op 8 december. Kanhai zegt dat hij geen belang erbij heeft om terug te blikken naar de periode van de coup. Hij stelt dat hij slechts feiten aangeeft welke van eminent belang zijn voor de terechte afhandeling van de case. “Het enigste dat moet worden bewezen, is voorbedachten rade en waaruit die voorbedachten rade in het eerste vonnis is afgeleid. Wanneer is het gebleken uit het verhoor van de verdachte Rozendal dat er afgesproken is om mensen te vermoorden? Wanneer is dat bewezen?”, vraagt Kanhai zich af.
Staatsgevaar
De advocaat merkt op dat mensen al 20 jaar worden gecriminaliseerd. De jurist zegt dat de arrestatie van de 15 mensen, later vermoorde personen legitiem was in die tijd, omdat je als leiding van het land personen die een staatsgevaar vormen moet oppakken. ”Dan moet je die mensen onder arrest plaatsen. Vooral als je behoort tot het militair gezag. Dat is gebeurd.” De veiligheid van de mensen die je hebt opgepakt moet ook gegarandeerd zijn”, meent Kanhai. Echter, hij stelt dat niemand anders dan de individuen die daar op het plaatsendelict waren, weten wat er precies is gebeurd. Hetgeen naar inzien van de jurist niet is onderzocht.