Volgens assembleelid Melvin Bouva moet er een onderscheid gemaakt kunnen worden tussen voornemens en een set aan loze beloftes. “Zeker als je kijkt naar de cultuur van de huidige coalitie, dan weet je dat temidden van de voornemens er een aantal loze beloftes zijn.” Hij zegt aan Key News dat hij niet op de traditionele wijze, waarbij de coalitieleden veelal alles goedvinden en niets fout is, terwijl de oppositie precies het omgekeerde vindt, wil reageren op de Jaarrede van de president. Hij meent dat elke jaarrede een combinatie is van goede voornemens.
“Wat goed genoemd kan worden is in elk geval het voornemen om die koers stabiel te houden. Het zal wat kosten in beleid”, zegt Bouva. Echter, hij merkt op dat bij het loslaten van de koers het de gemeenschap heel veel pijn heeft gedaan. Bouva stelt dat de doorsnee burger het gevoeld, gezien en ervaren heeft in zijn portemonnee met de prijzen in de winkels en de prijzen die betaald moeten worden aan de pomp. Hij geeft aan dat als de pijn is gevoeld en er is een voornemen om het constant en stabiel te houden, dan is dit voornemen volgens hem goed.
We kunnen niet meer
Ook het stabiel willen houden van de inflatie, die tussen de 60 en 70% is, op een ‘one digit inflatie number’ noemt Bova een goede zaak. “Want we kunnen niet meer. We kunnen als samenleving niet meer. Het is zwaar. Het is veel om te dragen.” Intussen is ook nog de introductie van de verhoging van de omzetbelasting geweest. “Unu no man moro”, benadrukt Bouva. De politicus vindt het stabiel houden van de koers en de inflatie twee goede uitgangspunten. Hoewel hij meent dat er weinig is gezegd over de gezondheidssituatie in het algemeen, vindt Bouva het voornemen om prioriteit te geven aan de Covid-situatie ook een goed voornemen. De aanpak met de vaccinaties is echter volgens hem tot nu toe helemaal fout gebleken, maar het voornemen om er meer aandacht aan te besteden, daar is hij ook tevreden over.
Diasporakapitaal
Bouva stelt dat hij woorden zoals ‘productie’ en ‘investering’ heeft gehoord tijdens de Jaarrede van president Chandrikapersad Santokhi. “Dat zijn opnieuw weer beloftes die zijn genoemd”, stelt Bouva, die aangeeft dat er zoveel beloften zijn gedaan vanaf de verkiezingen, nu al langer dan een jaar, maar niet zijn waargemaakt. Niet het diasporakapitaal en ook niet in investeringen, nergens anders in de wereld”, stelt het NDP-fractielid. Hij meent dat door het staatshoofd hierover weer geen concrete zaken zijn aangehaald.
Internationaal Monetair Fonds
“Men zit maar te beuken, te leunen en te rekenen op een Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat in feite niet zit te wachten om te tekenen met Suriname”, merkt Bouva op. Hij vindt dat er over IMF weinig is verteld. Ook over onderwijs is volgens de volksvertegenwoordiger bitter weinig gezegd. Hij geeft aan dat er een nieuw systeem wordt geïntroduceerd, maar de visie van het ministerie of de regering voor de komende tijd is niet bekend. Het is onbekend hoe de waardering voor de leerkrachten eruit ziet. Ook vraagt hij zich af hoe het onderwijs is afgestemd op de Covid-19-situatie met ‘distance learning’ en andere voorzieningen. Hij vindt dat de regering een 1 verdient voor haar visie op onderwijs.
Sociale agenda
“Voor het sociaal beleid daar geef ik de regering wel een nul voor. En dat is mijn hardste en duidelijkste bezwaar”, zegt Bouva. Hij had verwacht dat de sociale agenda van de vorige regering-Bouterse/Adhin, zou worden voortgezet. Volgens hem is de belofte gedaan door de huidige regering, dat er gecorrigeerd zou worden waar er op dit gebied fouten zijn gemaakt. “Dan moet je corrigeren, we zien niet een heleboel correcties. Dingen die toen verkeerd zijn gegaan zien we nu nog steeds, en nog meer zelfs.” Bouva vraagt zich af hoe die sociale agenda van de regering eruit ziet.
Bouva vraagt
Ook de woningbouw en de verkavelingsprojecten van de overheid zijn onduidelijk voor de parlementariër. Bouva vraagt waar deze staan en hoeveel woningen de regering van plan is te bouwen. De projecten vanuit China zijn longstanding en hij wil weten welke de nieuwe projecten precies zijn. Wie komen er in aanmerking voor en hoe gebeurt dat? Bouva zegt dat bij het vorig parlement onder zijn leiding nog de Wet Woningbouwfonds en de Wet Garantiefonds zijn aangenomen. Hij vraagt de regering dit op te pakken en er uitvoering aan te geven.