De bouwwerkzaamheden voor de nieuwe vergaderzaal van de Nationale Assemblee is nog steeds niet hervat. Dat bevestigt de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed. “We wachten nog op rapportage van UNESCO en als we die dan hebben, worden er besluiten genomen en kunnen de werkzaamheden worden hervat”, zegt de OW-minister.
Een technische delegatie van ICOMOS en het Werelderfgoed Centrum heeft midden januari een bezoek gebracht aan Suriname. De groep was in Suriname op uitnodiging van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in Suriname kort nadat er commotie is ontstaan over de bouw van de nieuwe vergaderzaal. Het ontwerp van de nieuwbouw zou niet voldoen aan bepaalde richtlijnen en eisen die een World Heritage Site toebehoren.
Er was toen bij de laatst gehouden UNESCO-vergadering ook geadviseerd om de bouw tijdelijk te stoppen. UNESCO geeft in haar rapporten aan dat de nieuwe vergaderzaal “een negatief en onomkeerbaar effect zou hebben op de Uitstaande Universele Waarde (OUV)” en wordt aanbevolen andere mogelijkheden te bekijken. Suriname heeft al sinds 2002 een wet Monumentenzorg waar duidelijk is aangegeven hoe de renovatie en bouw van monumentale panden moet geschieden.
Het bezoek van de technici van UNESCO had als doel om, in lijn met de Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention, het uitvoeren van een technisch advies missie om het ontwerp van de nieuwe DNA-zaal te beoordelen en te analyseren. En daarbij ook de universele en unieke waarde van onze oude binnenstad te bewaken. Er zijn verschillende gesprekken gevoerd met de technici van UNESCO, gesprekken met de bouwcommissie van DNA, de minister OW en de directeur bouwkundig werken van OW, Vidjay Doerga Misier. Door de architect Derrick Emanuels is er een presentatie gegeven over het ontwerp van de nieuwe zaal.
De experts van UNESCO en ICOMOS hebben een presentatie gehouden met hun bevindingen en concept aanbevelingen aan de vertegenwoordigers van OW, MnOWC, BIBIS en de architect. “Inhoudelijk zullen we te zijner tijd nader ingaan op de door de experts aangehaalde zaken en voorgestelde recommandaties, omdat die nog niet officieel zijn. De experts zullen binnen 8 weken hun rapportage afronden en via ICOMOS de Surinaamse autoriteiten officieel in kennis stellen”, laat SGES weten op hun Facebookpagina. De werkzaamheden zijn sinds november gestaakt en zullen dus na het officieel rapport van UNESCO te hebben ontvangen kijken wanneer ze de werkzaamheden zullen hervatten.