Een groep padieboeren in Nickerie heeft donderdag, uit onvrede over de lage padieprijzen, een lading padie voor het commissariaat gedumpt. De actie markeert een groeiende frustratie onder landbouwers in het district.
Vier padieboeren in het district Nickerie hebben donderdag uit protest hun oogst voor het commissariaat gedumpt. De politie hield de mannen kort aan, maar inmiddels zijn ze weer op vrije voeten.
Volgens Hansra Jagmohansingh, voorzitter van de Vereniging Belangengroep Padieverbouwers Nickerie, is de maat voor veel boeren vol. “De situatie is onhoudbaar”, zegt hij. Pelmolenaars bieden momenteel slechts SRD 450 voor een bal padie, terwijl de kosten voor de boeren veel hoger liggen.
Beloftes niet nagekomen
Jagmohansingh stelt dat sommige boeren door pelmolenaars worden misleid. “Ze krijgen te horen dat hun padie zal worden gekocht, maar zodra de padie gedroogd is, trekken de pelmolenaars zich terug. De boer blijft dan met zijn product zitten”, aldus de voorzitter.
De boeren hebben herhaaldelijk brieven gestuurd naar president Chandrikapersad Santokhi. Hoewel de president beloofde het probleem spoedig aan te pakken, is er tot op heden geen zichtbare actie ondernomen.
Onzekerheid over nieuwe padieprijs
De regering heeft aangekondigd dat de prijs voor een bal padie wordt verhoogd naar SRD 600. Maar volgens de boeren zijn de pelmolenaars niet op de hoogte van deze maatregel en weigeren zij dit bedrag uit te keren. Boeren menen dat de kostprijs van een bal padie minimaal SRD 750 bedraagt. Gezien de hoge productiekosten, vinden zij SRD 600 nog steeds ontoereikend.
Uitbetalingen en steun blijven uit
Een andere bron van frustratie is de vertraagde compensatie voor klimaatschade. Sinds oktober 2024 zou er een schadevergoeding worden uitgekeerd aan boeren die in 2023 en 2024 verlies leden door extreme weersomstandigheden. Toch hebben velen hun geld of de beloofde kunstmest nog steeds niet ontvangen.
De overheid had daarnaast beloofd om met deskundigen naar een oplossing te zoeken voor boeren die hoge schulden hebben bij banken. Er zou een mogelijkheid komen om deze schulden over te hevelen naar een staatsbank, zodat aflossing mogelijk wordt tegen een lagere rente. Ook daarvan is tot nu toe niets terechtgekomen.
Tekort aan zaaizaad en irrigatie
Ondanks de aanwezigheid van de Wakaypompen en het onderzoeksinstituut ADRON, is er al langere tijd een tekort aan kwalitatief goed zaaizaad. Ook het irrigatiewater voldoet volgens de boeren niet aan de eisen, wat leidt tot een lagere opbrengst in zowel kwantiteit als kwaliteit.
Jagmohansingh benadrukt dat de boeren strijdbaar zijn en dat het protest zal doorgaan. “Dit is pas dag één van de actie”, zegt hij.