Brain drain vormt momenteel een probleem op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), waarbij docenten het instituut verlaten om les te verzorgen op andere opleidingen, die beter betaald zijn of zij kiezen ervoor te vertrekken uit het land.
Jerry Oldenstam, directeur van het IOL, geeft aan dat in de afgelopen vier jaar een aantal docenten het IOL heeft verlaten om colleges te verzorgen aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. “Ik begrijp de docenten die vertrekken. Je gaat toch altijd kiezen voor werk dat beter betaald is? Of niet?”
Wat het land niet goed doet, is dat mensen nu zelfs uit het land gaan. En dit is niet alleen in het onderwijs te merken, maar ook in de andere sectoren, zoals de zorgsector, zegt de directeur.
Hij toont begrip voor de mensen die elders zijn gaan werken en voor hen die van plan zijn te vertrekken. “In het buitenland zijn er meer mogelijkheden, dus ik begrijp het als de mensen daar naartoe trekken.”
Jonge mensen gaan eerder naar het buitenland, omdat zij daar meer alternatieven hebben. Hij zegt verder dat behalve Europese landen, ook landen in het Caribisch gebied en zelfs Guyana nu een beter salaris aanbieden. “Proffesionals en specialisten gaan dan sowieso kiezen voor een baan in het buitenland.”
Ook ondervoorzitter Ashvin Sewsahai van de Docentenbond voor het Hoger Onderwijs Suriname zegt dat inderdaad de beste mensen weggaan. “Het is toch een menselijk ding, dat je zult kiezen voor een baan waar je beter wordt gewaardeerd.”
We maken ons ook zorgen om het bestaan van het IOL, vanwege de brain drain. We willen juist een volwaardige hbo-opleiding worden, maar de mensen trekken nu weg, wat dit proces zal belemmeren, zegt de ondervoorzitter.
Volgens Sewsahai is het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op de hoogte van de brain drain, die op het IOL plaatsvindt en het ministerie moet er alles aan doen deze mensen te behouden, door ze beter te waarderen.