“We kunnen de situatie niet meer uithouden. Als ik weg kan gaan, dan ga ik echt weg”, is een opmerking van een van de leerkrachten die heeft meegedaan met de spontane actie op dinsdag 25 april 2023.
De groep leerkrachten zou initieel maandag om 8:00 uur aanmelden bij het Kabinet van de President, om een gesprek te hebben met de president. Deze is door de hevige regens de avond daarvoor niet meer doorgegaan en waren zij thuis gebleven. Er is toen besloten om dinsdag naar de president te gaan voor een gesprek. De president was zelf niet binnen om de groep leerkrachten te ontvangen.
Een van de trekkers van de groep, Meredith Hoogdorp, stond verderop bij Waka Pasi met een kleine groep leerkrachten die zich daar had verzameld. Zij had initieel een oproep geplaatst op social media en leerkrachten opgeroepen om mee te doen. Er waren rond half 9 slechts een handjevol mensen aanwezig, waar sommigen zelfs teleurgesteld zijn weggegaan. “Een paar die zijn weggegaan, zijn teleurgesteld in de opkomst. Velen van hen zijn bang voor rancune, maar ik niet want ik kom al niet uit met mijn salaris, wat heb ik anders te verliezen”, zegt Hoogdorp.
Er was een grote ontevredenheid onder de leerkrachten die hun misnoegen hebben geuit. Velen van hen willen niet met naam een reactie geven, omdat ze bang zijn voor rancune. “De leerkrachten trekken weg. Niemand komt meer uit. Onze salaris was met de koers van SRD7,- ongeveer USD 500 waard. Kijken we naar de koers van nu, dan verdien ik iets meer dan USD 100,-. Dit kan toch niet”, merkt een van de leerkrachten op.
Velen van hen zijn van mening dat hun salaris ook marktconform moet worden, aangezien de koers ook naar zeggen van hun ‘marktconform’ is. “Daarom trekken leerkrachten ook weg, want wie wil zo blijven leven? Je moet als leerkracht ook naar je eigen gezin en eigen toekomst van je kinderen kijken. Ik heb begrepen dat er laatst 85 visa’s zijn aangehouden van leerkrachten die weg willen gaan. Als we allemaal weggaan, hoe gaat het onderwijs dan van Suriname eruit zien”, merkt een van de VOJ-docenten op.
De aanwezige leerkrachten zijn van verschillende scholen en leerjaren. Velen van hen zijn ook aangesloten bij een bond, echter hebben zij een eigen actie ondernomen want volgens hun kan de bond ook niet veel doen. “Ik denk zelf dat de bond moe is, het duurt voor ons te lang. Het is ook mijn eigen recht om op te komen voor mijn belangen en dat ga ik ook doen”, zegt Hoogdorp.
De groep leerkrachten heeft uiteindelijk de waarnemer van Adjaykoemar Moenise gesproken, die directeur is van het Kabinet van de President. Arleen Emanuels heeft de leerkrachten op de trap ontvangen en heeft de leerkrachten voorgehouden wat de protocollen zijn om de president te kunnen spreken. Emanuels heeft ook aangehoord waarmee de leerkrachten zitten. “Sommige van mijn leerlingen kunnen niet eens eten. Ik moet naast lesgeven ook koken voor mijn leerlingen, anders eten zij niet. En met mijn salaris kan ik al helemaal niet uitkomen”, zegt Hoogdorp.
Behalve de noden hebben ze ook oplossingen voorgedragen, waarvan een van de oplossingen is dat de regering doorgaat met de ‘oli karta’ waarmee de vorige minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, was gestart. Met de kaart zouden huishoudens die in aanmerking komen, minimaal twee keer in de maand een volle tank kunnen betalen. “Als ze met zoiets komen voor de leerkrachten, dan vullen we de rest aan. Maar we kunnen het niet meer volhouden”, aldus Hoogdorp. Wat de vervolgstappen zijn is nog niet duidelijk. De leerkrachten zijn voorgehouden dat zij voor een vervolggesprek uitgenodigd zullen worden.