De Braziliaanse autoriteiten hebben een inval gedaan bij goudzoekers die illegaal actief zijn in het mineraalrijke Yanomami-reservaat dat toebehoort aan het inheemse Yanomami-volk. Meld persbureau Reuters
Meer dan 20.000 mijnwerkers hebben dit gebied bezet. Zij vormen een groot gevaar voor de gezondheid en het welzijn van het Yanomami-volk, een van de meest geïsoleerde groepen ter wereld. Deze operatie moet de mijnwerkers ontruimen.
Gewapende agenten van het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen (Ibama), begonnen maandag samen met de National Indian Foundation (Funai) hun activiteiten in de noordelijkste provincie van het land, Roraima. Het Yanomami reservaat is het grootste reservaat van Brazilië. De grote groep illegale goudzoekers heeft ziekte, seksueel misbruik en gewapend geweld naar die regio gebracht. De mijnwerkers, van wie velen arm zijn en dagenlang grote afstanden afleggen op alleen slippers en een rugzak met voedsel, zijn betrokken bij het baggeren van goud, vaak met behulp van giftig kwik om het goud te scheiden.
Ibama zei dat de strijdkrachten controleposten in de regio hadden opgezet om de aankomst van voorraden voor de mijnwerkers te onderbreken. De federale agenten die de blokkades bemannen zullen in beslag genomen voedsel en apparatuur leveren.
Ze zeiden dat ze een helikopter, een vliegtuig en een bulldozer hadden gevonden, evenals geïmproviseerde lodges en hangars. Ze vernietigden die allemaal. De agenten namen ook twee geweren en 5.000 liter (1.320 gallons) brandstof in beslag. Verder mogen geen boten met brandstof of uitrusting de Ibama-blokkade passeren.
Er zullen meer blokkades worden opgeworpen gedurende de operatie, die naar verwachting maanden zal duren – ondanks berichten over veel mijnwerkers die het gebied van tevoren ontvluchten naar het naburige Frans-Guyana, Suriname en Guyana.
De operatie om de mijnwerkers te ontruimen volgt op de herverkiezing van Luiz Inacio Lula da Silva, beter bekend als Lula, tot president. Lula beloofde de illegale goudwinning in het gebied aan te pakken, na jaren van aanmoediging van de illegale activiteiten onder zijn voorganger, Jair Bolsonaro. De Yanomami worden geschat op ongeveer 30.000, van wie velen lijden aan ondervoeding en ziekten zoals malaria.