Diplomaten waren diep geschokt en teleurgesteld toen zij in het weekend nieuwe data, die duidelijk weergeven dat de houtkap dit jaar hoger is dan wordt aangegeven, onder ogen zag. Dit legt vooral druk op de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en zijn regering om maatregelen te treffen tegen ontbossing van het Amazonewoud.
Uit gegevens blijkt dat Brazilië al langer dan drie weken de data achtergehouden heeft, wat een grote shock was voor vooral niet gouvernementele organisaties die actief zijn in dat land. Het rapport dat uiteindelijk werd vrijgegeven dateerde van 27 oktober, na de high profile UN COP-26 meeting over klimaatverandering in Glasgow. Brazilië heeft zich toen ook gecommitteerd aan de wereldwijde commitment om in 2030 ontbossing een halt toe te roepen en heeft zich ook aan andere klimaatbeloften verbonden.
Milieuminister van Brazilië, Joaquim Pereira Leite, zegt aan de pers dat hij pas donderdag toegang heeft gekregen tot de data toen deze werden vrijgegeven. Hij noemt de gepresenteerde data onacceptabel en belooft een gerichtere aanpak om ontbossing tegen te gaan.
Hoogste niveau ontbossing
De gegevens toonden aan dat de ontbossing in het Amazonegebied van Brazilië tot het hoogste niveau sinds 2006 is gestegen, met een gebied dat groter is dan de staat Connecticut, volgens het Braziliaanse nationale ruimteonderzoeksbureau Inpe. Voorlopige gegevens van Inpe die eerder dit jaar werden vrijgegeven, hadden aangegeven dat de ontbossing iets zou kunnen afnemen, maar de meer nauwkeurige definitieve gegevens lieten een toename van 22 procent zien.
De bomen in het Amazonewoud absorberen enorme hoeveelheden koolstofdioxide, die anders de planeet zouden opwarmen. Een Europese diplomaat geeft aan dat hij zeer teleurgesteld is over de laatste cijfers.” Een andere Europese diplomaat zei dat de cijfers “veel slechter” waren dan verwacht.
Niet kunnen aantonen
Hoewel de stijging verrassend is, heeft Brazilië niet aangetoond dat het milieubeleid de goede kant opgaat, zei de persoon. “Alle politieke signalen die van de regering via het Congres of andere middelen komen, tonen duidelijk geen politieke wil om de ontbossing te verminderen”, zei de diplomaat. De druk van de particuliere sector en buitenlandse regeringen “neemt alleen maar toe” om Brazilië een concreet plan te laten zien om de ontbossing onder controle te krijgen, voegde ze eraan toe. Er is vooralsnog geen reactie gegeven in de pers door de Braziliaanse regering. Een Braziliaanse diplomaat, die deelnam aan de COP26-top in Glasgow, was niet op de hoogte van de gegevens tijdens de VN-besprekingen en erkende dat dit de druk op Brazilië zou vergroten.