“Jammer genoeg, maar zoals verwacht bevestigde de B-Sample. Het is positief. De volgende fase begint nu. Dus sorry, ik hoopte dat de reis anders was”, aldus een teleurgestelde vader Tommy Asinga. Met dit resultaat is deelname van zijn zoon Issamade aan de atletiek wereldkampioenschappen, 19 tot en met 27 augustus in Boedapest, Hongarije, ten einde gekomen.
Issamade maakte vorige maand nog een droomdebuut voor Suriname door 2 × goud (100 en 200 m) tijdens de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen in recordtijd te winnen. Alhoewel hij enkele maanden daarvoor de wereld al op scherp had gezet door tweevoudig 200 m wereldkampioen Noah Lyles (VS) te verslaan, bevestigde zijn prestatie tijdens het continentaal toernooi zijn opkomst.
Issamade, zijn familie en de Surinaamse bevolking, hadden nauwelijks het goede nieuws gevierd toen Suriname op vrijdag 11 augustus werd opgeschrikt. De Surinaamse Atletiek Bond (SAB) maakte op die bewuste dag de voorlopige schorsing van de tienersensatie wereldkundig. Een dag eerder hield de ‘Athlete Integrity Unit’ van de World Athletics in een telefonisch onderhoud de SAB-voorzitter Dennis Mac-Donald het teleurstellende nieuws voor.
Out-of-competition antidopingtest
Het ging om de uitslag van een op 18 juli out-of-competition antidopingtest die in de Verenigde Staten van Amerika (geboorteplaats Issamade) was afgenomen. Na onderzoek in het laboratorium van de Wereld Antidoping Autoriteit in Zwitserland bleek het resultaat van deze test, die op 8 augustus is opgestuurd naar World Athletics, positief te zijn op een verboden substantie.
De atleet heeft inmiddels aangegeven zich niet schuldig te hebben gemaakt aan het gebruik van verboden middelen. Het wachten was op het resultaat van de B-sample. “Wij hebben een advocaat in handen genomen”, zegt vader Tommy op de vraag wat de volgende stap zal zijn.
Van een contaminant afkomstig
Hij zegt dat nu bewezen moeten worden hoe het in de urine van zijn zoon terecht is gekomen. “Wij denken dat het mogelijk om een kruisbesmetting (cross contamination) gaat die afkomstig was van zijn legale sportdranken of vitaminen. Als wij kunnen bewijzen dat het van zijn supplementen komt, dan gaat hij vrijstelling krijgen.” Op basis van het B-sample resultaat is gebleken dat de hoeveelheid die in Issamade’s urine gevonden is, meer dan waarschijnlijk van een contaminant afkomstig is. ”Zij hebben 0.0000002g/ml of 0.2 mg/ml gevonden.”
Tommy verwijst naar eerdere testen tussen juni en eind juli, toen zijn zoon 3 keren werd onderzocht. Op 11 juni was hij negatief, 18 juli positief en dan weer op 28 juli negatief. “Als wij hebben bewezen dat het zo is dan kan hij weer rennen.” Met het laatste stelt vader Asinga dat zijn zoon hierdoor a,lsnog gevrijwaard wordt van een langdurige schorsing die kan variëren van 6 maanden tot vier jaren “of misschien geen schorsing. Wij gaan eerst naar een soort arbitrage moeten gaan om onze zijde van het verhaal te geven. Dan zien wij wel.”
Asinga denkt dat zijn zoon zich voor Athletics Integrity Unit (AIU) zal moeten aanmelden. Mocht er ook in dit geval geen positief resultaat worden behaald, dan is hoger beroep bij het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) wel mogelijk. Uitgaande van dit langdurige proces kan met zekerheid gesteld worden dat Asinga Suriname niet op het WK zal vertegenwoordigen.
Teleurstelling groot bij Asinga
Issamade was op de baan aan het trainen toen hij het nieuws vernam. “Hij was daar omdat hij weet dat hij niets illegaals gedaan heeft”, stelt papa Asinga. Echter, het bericht kwam toch hard aan. “Hij is verschrikkelijk teleurgesteld, maar toch niet down. He is a fighter!”
Over de gevolgen van dit resultaat maakt Tommy zich geen zorgen. “Hij heeft nog een lange weg voor hem. Als hij schuldig bevonden wordt zal dit weliswaar altijd op zijn cv staan, maar hij kan terugkomen. Persoonlijk denk ik dat hij nog een heel succesvolle carrière kan hebben.”
De ouders (Tommy en moeder Ngozi Mwanamwambwa-Asinga) houden Issamade gemotiveerd. “Wij houden hem ook voor dat dit soort dingen kunnen gebeuren en dat het leven vol uitdagingen zit. Het is een kwestie hoe jij met ermee omgaat, wat je een betere en sterkere persoon maakt. Wanneer het leven je een citroen geeft dan maak jij limonade ervan”, aldus papa Asinga.