Het is bijkans 2 jaar geleden dat er verkiezingen zijn geweest in Suriname. Nadat bekend werd dat de regering-Bouterse op democratische wijze was afgezet en de partij van Chandrikapersad Santokhi zou overnemen, was er bijna een euforische stemming. Dit lijkt nu bijna helemaal vervaagd te zijn na twee jaar, althans vooral in Brokopondo waar er zich sinds maart een wateroverlastsituatie voordoet.
Gil Eersteling is absoluut niet tevreden over de politiek momenteel. Zijn huis en de huizen van zijn familie zijn allemaal onder water gelopen. “Wanneer het uur is aangebroken voor de verkiezingen dan kom je alle kleuren van de politieke partijen tegen. Maar het moment dat je hebt gestemd kom je niemand meer tegen”, merkt Eersteling op. Twee jaar geleden was de ABOP prominent aanwezig in Brokopondo en werd er toen gezegd dat zij op mensen van het binnenland moeten stemmen.
“Den kon dyaso en fringi moni. Unu musu fu ben stem gi busikondre partij. Nu hebben we gestemd voor de busikondre partij en kijk wat ze nu met ons hebben gedaan. Ze kunnen niet eens transparant en eerlijk met ons zijn en ons komen vertellen wat er precies aan de hand is”, merkt Eersteling op. Hij geeft aan dat hij dit voor het eerst in zijn leven meemaakt.
“Ik ben al 51 jaar en zie voor het eerst zoveel water. We zijn hier in Brokopondo niet eens dicht bij de rivier.” Voor Eersteling is de enige politicus die echt opkomt voor de mensen in het binnenland Ronny Asabina. “Alleen zijn stem horen we in het parlement en die durft ook echt uit te komen voor zijn mensen. Want Brokopondo de vierkant now.”
Voor Eersteling zou het nuteloos zijn om nu te gaan stemmen omdat er volgens hem niemand waardigs is om zijn stem te krijgen. “Mi no e go stem, want op wie zou ik moeten stemmen?” vraagt hij zich af. Eersteling zijn boodschap aan de politici is duidelijk. “Den no afu kon moro dya nanga den zoete praatjes. Als ze hier komen den kan kisi bigi ston”, merkt Eersteling op die geen enkele leider ziet, vooral voor de mensen die nu getroffen zijn in het binnenland door wateroverlast.
Gracia Pansa zegt dat de politiek niks heeft kunnen betekenen voor de mensen in het binnenland. “Mijn stem krijgen ze in elk geval niet meer”, geeft ze duidelijk aan. Als er volgens haar nu verkiezingen zouden worden uitgeschreven dan zou ze niet eens weten op wie ze moet stemmen. “Allemaal deugen niet en kijken niet eens naar ons om”, klinkt het resoluut.
Pansa is diep teleurgesteld in de regering die slechts beloften heeft gemaakt tijdens de verkiezingen en nog niks waar heeft kunnen maken. “De vorige regering hebben we weggehaald omdat we zagen dat die het niet meer kon draaien. Nu hebben we iemand anders gezet maar zien niks van terug”, geeft Pansa aan. Ze vindt dat de regering het niet meent met de mensen van het binnenland omdat er nauwelijks wordt omgekeken naar de mensen in Brokopondo die te kampen hebben met wateroverlast.
Pansa geeft aan dat er ook gestemd is voor mensen in het binnenland, maar merkt het helaas niet terug in beleid en hulp. “Want unu stem gi busikondre suma maar den no e luku unu.” Maar ze geeft duidelijk aan dat er niet alleen etnische groepen aanwezig zijn in de regering en zegt dat dat ook goed is. Alleen is ze teleurgesteld dat mensen uit het binnenland niet eens omkijken naar de mensen van het binnenland zelf.
“Ronny Asabina is de enige die vanaf het begin af aan, aan de bel heeft getrokken omdat hij zelf ook uit het gebied komt. Maar niemand heeft naar hem geluisterd, anders waren we al lang geholpen”, geeft Pansa, die vermoedt dat mensen denken dat Asabina politiek probeert te scoren omdat hij van het district zelf is, aan.
Voor Pansa is het niet genoeg dat maar een persoon in het parlement opkomt voor de belangen van de mensen in het binnenland. “Maar ze moeten geen politiek voeren met ons leed. Al onze waardevolle spullen zijn verloren gegaan, niemand kan je zeggen of ze je steun gaan geven. Ze moeten ons helpen want het is niet goed voor ons”, aldus Pansa