Het is overduidelijk aan de reacties van de samenleving van Brokopondo te merken. De bewoners zijn niet blij hoe er gecommuniceerd wordt over de oorzaak van het wateroverlastprobleem. Sinds maart kampen bepaalde gebieden van ons land met een overvloed aan water.
Volgens de districtscommissaris van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, zijn zeker acht dorpen in zijn werkgebied getroffen door wateroverlast. Klaaskreek en Centrum zijn het zwaarst getroffen en het dorp Tapoeripa is geïsoleerd doordat de wegen naar het dorp ook onder water zijn gelopen.
Lloyd Eersteling is ondernemer in Brokopondo en is van mening dat het geld dat verdiend wordt met de stuwdam gebruikt kan worden voor wederopbouw van Brokopondo. Andrew Banket is monteur in Brokopondo en zijn garage staat helemaal onder water. Al zijn projecten zijn stopgezet en hij kan nu dus niet verdienen.
Voor Gil Eersteling, broer van Lloyd Eersteling, is een ding duidelijk: de politiek moet vooral nu ver wegblijven van Brokopondo. Zolang er nog sprake is van wateroverlast in Brokopondo en het probleem niet opgelost is, wil Gil niks te maken hebben met de politiek.
De zoete praatjes van politici zijn niet welkom in Brokopondo.“De mensen weten dat ze fout zijn. Ik wil weten wie mij gaat vergoeden en waar ik me moet aanmelden”, zegt Eersteling in gesprek met Key News. Zijn gevoelens kan hij niet echt in woorden uitdrukken. ‘”Ik denk niet dat de woorden voor de camera zijn bestemd”, merkt hij op.
De Meteorologische Dienst zegt dat er nog meer regen verwacht wordt en voorspelt dat de regens tot augustus zullen aanhouden.
Behalve Brokopondo is er ook sprake van wateroverlast in het Lawagebied, dat ligt in het zuiden van Suriname. Albina is ook onder water en ook melden Guyanese media dat bepaalde delen van Guyana onder water liggen door de aanhoudende regens.
De Meteorologische Dienst zegt dat er nog meer regen verwacht wordt en voorspelt dat de regens tot augustus zullen aanhouden. De oorzaak van de aanhoudende regen is La Niña. Bij een La Niña zijn de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar lager dan gemiddeld. Door een sterkere passaatwind komt er meer koud water uit de diepe oceaan aan de oppervlakte.