De minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, geeft aan dat het afvloeien van ambtenaren niet gehaast is uitgevoerd zoals beweerd wordt door critici. “Het afvloeien van de ambtenaren is al langer dan anderhalf jaar aan de gang”, merkt Somohardjo op tijdens de regeringsraad persconferentie.
De Biza minister geeft toe dat een aantal leerkrachten ‘abusievelijk’ van de loonlijst zijn weggehaald en dat dat ook aangepast zal worden. Vanuit het ministerie van Onderwijs is er een oproep gedaan aan leerkrachten om zich aan te melden bij het ministerie met de nodige bewijzen dat zij nog op de loonrol van de overheid behoren. Somohardjo zegt dat er leerkrachten zijn die met bewijzen zijn gekomen en zij vrijdag alsnog uitbetaald krijgen.
De verplichte landsdienarenregistratie is volgens Somohardjo bedoeld om het ambtenarensysteem op te schonen. Het ambtenarenapparaat behelst rond de 52000 werknemers in loondienst van de overheid. Tijdens de vorige regering zijn er ongeveer 17.000 ambtenaren aangetrokken, wat volgens de minister alleen maar kostendrukkend werkt op de begroting.
Met de verplichte landsdienarenregistratie zijn heel wat zaken die onjuist zijn boven water gekomen. “Honderden ambtenaren met een dubbel salaris, 8000 tot 9000 ambtenaren die geen werkplek hebben, dode mensen die op een of andere manier toch worden uitbetaald en rekeningnummers waarop 30 tot 40 lonen werden gestort. Het heeft zeker iets positiefs gebracht”, zegt Somohardjo.
Hij zegt het jammer te vinden dat enkele ambtenaren die niet uit het systeem moesten, eruit zijn gehaald en biedt daarvoor ook zijn oprechte verontschuldigingen aan. Maar met bewijzen kunnen de ambtenaren nog uitbetaald worden. “We zijn een regering die effectieve stappen onderneemt om zaken te ordenen. We zijn alvast begonnen en de ambtenaren hebben hun uiterste best gedaan, maar de fouten worden rechtgetrokken”, verduidelijkt de Biza minister.
Als onderdeel van het IMF-programma heeft de regering besloten om het overtollige ambtenarenapparaat op te schonen. Tijdens het laatste bezoek van het IMF in Suriname is er weer gesproken over het zuiveren van het ambtenarenapparaat. Anastacia Guscina, missie leider van het IMF voor Suriname, gaf toen aan dat met het afvloeien van ambtenaren die onterecht salaris van de overheid ontvangen, de regering meer ruimte krijgt in haar budget om de salarissen van de werkende ambtenaren aan te passen. Ze gaf ook aan dat de lonen in het algemeen aan de lage kant zijn. Met het vrijgekomen budget kan daar verandering in gebracht worden.
Somohardjo is het eens met deze uitspraken. Momenteel is de regering in gesprek met de verschillende vakbonden om te praten over de lonen. Met het vrijgekomen budget in de begroting kunnen eventueel de lonen worden aangepast.