De aanhoudende droogte veroorzaakt een aanzienlijk lage waterstand in de rivieren, Dit leidt tot logistieke uitdagingen en tekorten aan gezond drinkwater.
Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft voor aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers (RvM) op 6 maart aangegeven dat de regering in overleg is met het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) om een actieplan op te stellen. “De regering zal de binnenlandse gemeenschappen ondersteunen”, aldus Brunswijk in gesprek met journalisten. Hij merkte op dat de situatie in het Langu-gebied zorgwekkend is. “Vandaag zal de regering besluiten om voedselpakketten te verstrekken.”
Leerkrachten in de getroffen gebieden hebben aan Key News gemeld dat de situatie vergelijkbaar is met die van 2023, toen velen zonder gezond drinkwater zaten. “De situatie is gevaarlijk. Boten varen niet meer dagelijks van bovenaf. Het ministerie van Onderwijs biedt geen oplossingen”, zegt een leerkracht van EBG-school Kajana.
Een onderwijzeres van de Kapitein Mango-school in Semoisie meldt dat ze slechts één gallon schoon water op voorraad heeft, en na dit weekend niets meer zal hebben. “Ik kook ook ermee.” Door de extreem lage waterstand in de rivier is transport van goederen en mensen met boten praktisch onmogelijk. Vele soela’s zijn volledig droog. Ook Grandam die tot een van de grootste soela’s in de Surinamerivier behoort.
De leerkrachten moeten voor hun vaatafwas en om te baden naar de rivier en onhygiënisch drinkwater halen van kreken. Door de extreme droogte en het lage waterpeil stroomt het water niet en is het behoorlijk vervuild. Sommige leden van de Katholieke Onderwijzersbond (KOB) melden dat de bond hen vraagt geduld te hebben.
“We willen niet terugkeren naar de situatie van vorig jaar waarin er dreiging nodig was om actie te ondernemen. Er wordt beweerd dat er stroomafwaarts regen valt. Wij merken hier niets van. Scholen van Masia tot Langu lopen risico, terwijl die dichter bij Atjoni minder worden beïnvloed.”