Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft bevestigd dat de deal met bauxietgigant Chinalco van de baan is. De conceptovereenkomst, waarin stond dat de behandeling binnen 90 dagen moest plaatsvinden, is teruggestuurd naar de regering door DNA-voorzitter Marinus Bee. Deze termijn is inmiddels verstreken zonder dat er een definitief besluit is genomen.
Volgens Brunswijk was de commissie van rapporteurs nog niet eens zover om binnen die periode een eindadvies uit te brengen. “De deadline die in het concept was gesteld, is al verstreken. Misschien komt de regering met een ander voorstel, maar dit eerste concept is nu niet meer geldig”, aldus de vicepresident. Hij benadrukt dat er veel kritiek is gekomen vanuit de samenleving op de conceptovereenkomst, vooral omdat deze als nadelig voor Suriname wordt beschouwd.
Brunswijk gaf aan dat hij begrip heeft voor de zorgen, vooral die van de lokale gemeenschappen die direct door de concessie getroffen zouden worden. “Er moet altijd goed gekeken worden naar de impact op de bevolking en het milieu. Ontwikkeling is belangrijk, maar niet ten koste van de belangen van onze mensen”, voegde hij eraan toe.
Op 24 februari maakten Inheemsen uit Apoera, Section, Washabo en Sandlanding tijdens een vredesloop duidelijk dat zonder hun “Free, Prior and Informed Consent” (FPIC) er geen overeenkomst met Chinalco kan komen. Met de slogan “NO FPIC, NO DEAL!” benadrukten ze hun recht op inspraak en bescherming van hun leefgebied. De vredesloop begon in Washabo en eindigde bij de haven in Apoera, waar steenslag en houtblokken worden afgevoerd.
Kapitein Marchiano Jong van Apoera sprak de menigte toe en benadrukte dat de gemeenschappen niet tegen ontwikkeling zijn, maar betrokken willen worden bij beslissingen die hun land, cultuur en levensonderhoud raken. Afgelopen week concludeerden de drie dorpsbesturen, samen met de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en diverse deskundigen dat de overeenkomst met Chinalco ernstige gevolgen zou hebben voor de lokale gemeenschappen. De concessie, die mogelijk twee keer zo groot is als het stuwmeer, zou een grote impact hebben op de biodiversiteit van West-Suriname.
Leerkracht Idris Fredison wees op de geplande baggerwerkzaamheden in de Corantijnrivier en de gevolgen voor de visstand, wat direct de voedselvoorziening en het levensonderhoud van de Inheemseng bedreigt. De protestactie trok een grote menigte en op spandoeken werd de boodschap krachtig verwoord: “Lespeki gi wi leti, fu dati wi e feti” – respecteer ons recht, want daarom strijden wij. “Als wij niet vechten voor onze kinderen, wie zal dat dan doen”, sloot kapitein Jong af. Met deze vreedzame demonstratie willen de dorpen de regering onder druk zetten om de deal met Chinalco definitief stop te zetten.