De vicepresident is het niet mee eens dat er alleen een ‘friends en familie’ beleid wordt gehanteerd door de regering. “Ik schuif het niet onder stoelen of banken dat inderdaad familie is geaccommodeerd, maar dat hebben regering Bouterse-Adhin toch ook gedaan”, merkt Brunswijk op.
Dit zegt de vicepresident vandaag kort voor aanvang van de wekelijkse Raad van Ministers vergadering. Hij is van mening dat toen er door de andere regeringen friends en familie beleid werd gehanteerd, men toen niks durfde te praten. “Ik zal maar geen namen noemen, maar kreeg de zoon van de president niet een hele leger toegewezen om onder hem te werken? En zaken moesten toch via de dochter van een president geregeld worden, alles moest via haar gaan”, zegt Brunswijk.
De vicepresident ontkent niet dat er enkele familie en vrienden zijn aangenomen om te werken voor de regering, alleen mist hij deze zelfde kritische kijk bij de andere regeringen. “Ik sta altijd open voor kritiek en nu pas wil men iets over zeggen. Daar ben ik wel blij om”, merkt de vicepresident op, echter vult hij meteen aan dat de samenleving wel kritiek heeft, maar tijdens de verkiezingen juist vragen om geaccommodeerd te kunnen worden in overheidsverband. Brunswijk zegt dat partijen inderdaad achter de mensen aan zitten tijdens de verkiezingen en banen worden beloofd. “Wanneer er daar mogelijkheden zijn dan ga je mensen kunnen accommoderen. Maar je gaat niet abnormaal in dienst nemen, natuurlijk”, vult de vicepresident gelijk aan.
De vicepresident heeft veel kritiek over zich gekregen nadat bekend was dat zijn broer Leo Brunswijk in verschillende RvC’s was geplaatst. Na veel kritiek en zelfs enkele protesten heeft de vicepresident aangegeven dat zijn broer geen deel meer zal uitmaken van de RvC’s. Enkele maanden daarna kreeg de samenleving te horen dat Leo Brunswijk is benoemd tot directeur van EBS NV. Dit is weer met veel kritiek ontvangen door de samenleving. Behalve de vicepresident heeft de president Chandrikapersad Santokhi ook moeten aanhoren dat hij vrienden en familie aan het benoemen is in verschillende politieke functies. Een van de personen is de First lady, Melissa Santokhi-Seenacherry, die in het begin van de president zijn regeertermijn, belast was met leiding van zijn kabinet en daarna ook nog geplaatst is als RvC binnen Staatsolie.
Wat vooral de samenleving stoort en ook tot actie heeft geroepen is dat Santokhi tijdens zijn verkiezingscampagne had aangegeven dat zij het friends en familie beleid niet zouden hanteren. Deze belofte is volgens de kritieken van de samenleving duidelijk niet nageleefd.