De uitspraken die vicepresident Ronnie Brunswijk in Commewijne tijdens de herdenking van de Javaanse immigratie heeft gedaan, moet volgens Brunswijk niet worden gezien als bedreigende taal.
Verschillende maatschappelijke organisaties en delen van het bedrijfsleven hebben duidelijk aangegeven dat de bedreigende uitspraken een vicepresident niet sieren en dat de uitspraken vervelende gevolgen kunnen opleveren. Het bedrijfsleven heeft in een statement aangegeven dat bedreigende uitspraken van een vicepresident niet bevorderlijk zijn voor het behouden en werken naar een stabiele economie.
“Het opbouwen van ons land vereist een betrouwbare overheid die de burger beschermt tegen criminaliteit, willekeur en machtsmisbruik. Het noodzaakt eveneens goed bestuur”, zo hebben de verschillende bedrijvenorganisaties aangegeven in hun statement.
Zij zien de uitspraken als ‘ongewenst gedrag en hebben de intimiderende en bedreigende’ uitspraken zo ervaren. “Er is geen sprake van bedreiging zoals men dat aangeeft”, volgens de vicepresident. De amnestiewet is gemaakt om enige rust te brengen tijdens de Binnenlandse Oorlog, maar als deze gewoon op een dag niet meer van toepassing is, kan dit volgens Brunswijk voor enige politieke onrust zorgen. Sinds de uitspraak van het Constitutioneel Hof voor het nietig verklaren van de amnestiewet, zijn de verschillende groepen die baat hebben bij deze wet langs geweest bij de vicepresident om hun zorgen te uiten om te horen wat er nu zal gebeuren met hen.
“Ik zit al twee weken lang met mensen te praten en hen te sussen, zodat zij die naar hun gevoel nu in de problemen zitten met het nietig verklaren van deze wet zich rustig houden”, zegt Brunswijk. Er moet volgens de vicepresident rekening worden gehouden met alle relevante zaken bij het maken van zo’n zwaarwichtig besluit. “We willen die politieke onrust niet meer, dus we moeten deze factoren meenemen. Als je een hele wet gewoon nietig verklaart, kan je voor enige onrust zorgen.”
Brunswijk heeft zijn uitgesproken mening gegeven over de laatste ontwikkelingen van het Constitutioneel Hof als het gaat om de toetsing van de amnestiewet. Het Constitutioneel Hof heeft tijdens de toetsing aangegeven dat de amnestiewet in strijd is met de nationale wetgeving. De amnestiewet verleende volgens het Constitutioneel Hof amnestie aan personen die strafbare handelingen hebben gepleegd die gecategoriseerd kunnen worden als misdrijven tegen de veiligheid van de staat en misdrijven tegen de openbare orde.
Amnestiewetten leiden volgens het hof tot machteloosheid bij slachtoffers en straffeloosheid. De amnestiewet van 1982 heeft volgens het hof ook voor een belemmering gezorgd in alle onderzoeken, vervolgingen en berechtiging van strafbare feiten. Met het nietig verklaren van deze wet zouden de groepen en/of personen die deze amnestie hebben gekregen, toch nog vervolgd kunnen worden.
Of het nietig verklaren van deze wet impact zal hebben op Brunswijk is onduidelijk. Brunswijk heeft tijdens zijn toespraak in Commewijne aangegeven dat men hem niet klein zal krijgen. “Mek deng doe sa deng wani. Het zal ze nooit lukken zolang God dat bepaalt”, merkte de vicepresident toen op. Brunswijk gaf in politieke taal duidelijk aan dat men beter niet kan komen opdraven met ‘scenario’s’ om hem uit te schakelen. “Ik ben niet bang van alle scenario’s die ik nu zie. Als soldaat ben je altijd een strateeg en ik leef oprecht met de mensen om mij heen.” Hij maakt duidelijk dat hij niet met zich laat sollen. “Ef’u yu ey naki mi, dan mi ow sori yu fa mi ey denki”, aldus Brunswijk.