De vicepresident Ronnie Brunswijk is niet te spreken over het feit dat zijn naam wordt genoemd en in verband wordt gebracht met drugs en drugshandel. “Ik vind dit heel misleidend, want ik heb nooit gemaild”, zegt Brunswijk in gesprek met TBN prime alert.
Onlangs is de naam van de vicepresident Ronnie Brunswijk genoemd in een artikel van Insight Crime, waar er in gehackte e-mails rond 25 augustus 2020, wordt aangegeven dat Brunswijk betrokken zou zijn bij drugshandel. Volgens de onderzoekingen en documenten van Insight Crime, zou Brunswijk hulp hebben geboden een grote drugsbaas nadat zijn lading van 400 kg cocaïne zou zijn ontvreemd door twee politieagenten in een ripdeal.
Brunswijk zegt dat zijn mail niet is gehackt . “Al deze beschuldigingen wil ik niet zo laten en heb mijn juridisch team al gezegd om te kijken wie bezig is met mij”, zegt Brunswijk. Hij is er zelfverzekerd over dat hij niks te maken heeft met drugs en drugshandel. “Ik heb geen enkele band en/of relatie met drugs.” Brunswijk benadrukt dat het om suggestieve zaken gaat en dat de DEA, een Amerikaanse drugs autoriteit informeel informatie aan het inzamelen is.
De documenten die Insight Crime heeft geraadpleegd zijn documenten die gestolen waren uit het kantoor van de Colombiaanse Procureur Generaal. Deze documenten zijn verspreid naar 32 verschillende mediahuizen, die de gelekte documenten gebruiken als naslagwerk voor hun onderzoek. In de mailcorrespondentie tussen de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en Colombiaanse PG is er gesproken over een mislukte drugssmokkel, waar de DEA het vermoeden had dat Brunswijk in contact zou zijn met twee notoire mannen in de drugswereld, Jayant ‘Alex’ Roman en Gilbert Samuels, een piloot en mede-eigenaar van vliegmaatschappij Vortex.
De Surinaamse unit, vermoedelijk een lokale unit van de DEA in Suriname, had een vermoeden dat de vicepresident in contact stond met Roman en Gilbert omdat er geen aanhoudingen of invallen zijn verricht in de zaak. De gefaalde drugsoperatie zou op 21 augustus 2020 hebben plaatsgevonden. Samuels zou zijn teruggekeerd uit het binnenland en had het vliegveld van Zorg en Hoop verlaten met een busje. Twee politieagenten deden een inval en stuitten toen op de 400 kg cocaïne. De politieagenten zouden het verboden spul als buit hebben genomen, maar toen bleek dat de drugs een ‘grote criminele baas toebehoorden met belangrijke connecties, hebben zij deze snel teruggegeven.
Een hoog geplaatste functionaris van de politie vertelde Insight Crime dat de grote criminele baas Bryan Blue is, een van de notoire drugshandelaren in Suriname. Blue zou ook reeds zijn veroordeeld in Brazilië ook voor illegale drugshandel. Op een bevelschrift van de Braziliaanse autoriteiten staat duidelijk aangegeven dat Blue veroordeeld is voor 21 jaar celstraf voor het smokkelen van 500 kg cocaïne. Autoriteiten in Suriname zagen Blue niet als een grote prioriteit om achterna te zitten.
Brunswijk is van mening dat mensen middels dit artikel de functie van zijn vicepresidentschap in diskrediet willen brengen. “Ik wil zien dat men dit in andere landen zou doen tegen hun vicepresident, zonder dat je harde bewijzen hebt. Laat ze met bewijzen komen. Ik kan me niet voorstellen dat Amerikaanse onderzoekers de regering niet in kennis hebben gesteld. Laten ze komen met bewijzen dat deze Brunswijk connecties heeft met de drugsbaron. Het zijn onwaarheden”, verduidelijkt Brunswijk.
De juristen van Brunswijk hebben de opdracht gekregen om te kijken waar hij een klacht kan indienen tegen “deze waardeloze aantijgingen”, aldus Brunswijk.