De onderhandelingen om tot een schuldherschikking te komen met China duren veel te lang, dat is ook aangegeven door het IMF, geeft de president Chandrikapersad Santokhi tijdens een regeringspersconferentie mee.
De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerkingen, Albert Ramdin, zegt dat het ligt aan onder ander de bureaucratische protocollen van China. “Het is een vrij groot land en hun bureaucratie is dan ook veel complexer en groter. Sommige landen als we kijken hoe zij met andere landen omgaan tijdens een herschikking, dat ieder land hun eigen protocollen heeft en dat moeten wij respecteren”, zegt Ramdin.
De bewindsman verduidelijkte dat deze schuldherschikking niet onder het “common framework” valt, waardoor Suriname niet in aanmerking komt voor herschikking via de Paris Club. Minister Ramdin gaf aan dat de realiteit is dat China groter is en dat er dus verschillende fasen van bestudering, analyse en goedkeuring doorlopen moeten worden. “Wij kunnen snel tussen directeur en minister afstemmen, maar bij hen zitten er verschillende lagen. Landen hebben daarnaast tradities van onderhandelen. Dat is een keuze die we moeten respecteren”, aldus de minister. Hij stelt verder dat Suriname ook niet het enige land is waarmee China moet onderhandelen.
Zowel Santokhi als Ramdin, zijn positief gesteld over de onderhandelingen en dat voor eind van dit jaar nog een akkoord bereikt zal worden met China. Als Suriname eindelijk zijn schuld van USD 540 miljoen heeft weten te schikken met China, is dit de laatste crediteur, waarmee ons land moest onderhandelen. Met het behalen van een akkoord zal onze internationale kredietrating uit de ‘default’ status worden gehaald. Met het stappen uit default status is de kans groot dat internationale investeerders meer vertrouwen zullen hebben in Suriname en eerder geneigd zijn om meer zaken te doen met Suriname. Dat is ook het streven van de regering in deze.