De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, bevindt zich in Suriname om een vorig jaar in Amsterdam getekende samenwerkingsovereenkomst te bekrachtigen. Op een vandaag gehouden symposium van de N.V. Surinaamsche Waterleiding maatschappij (SWM) stelde ze, dat de samenwerking tussen het bedrijf en Waternet in Nederland een mooi voorbeeld is van de lange band tussen Paramaribo en Amsterdam.
Het symposium biedt volgens haar kansen hoe de samenwerking verder versterkt kan worden. Na notitie te hebben genomen van de situatie in Brokopondo, stelt Halsema dat zowel Nederland als Suriname grote uitdagingen kent als het aankomt op wateroverlast. Op basis hiervan vindt Halesema dat Nederland en Suriname van elkaar kunnen leren. Ze hoopt dat middels het congres er verder onderzoek gedaan kan worden hoe de samenwerking tussen de twee landen verbeterd kan worden.
Halesema stelt dat de gevolgen van klimaatverandering op vele plekken in de wereld duidelijk merkbaar zijn. “Ook hier in Suriname hoef ik u niet te vertellen dat het binnenland onder grote overstromingen door enorme regenval lijdt.” Dat ruim 12000 mensen hun voortbestaan in het geding is, is naar zeggen van de burgemeester een groot zorgpunt.
Kennisuitwisseling
Halesema stelt dat Nederland met alle water om zich heen heeft moeten leren leven. Het feit dat Amsterdam en vele landen beneden zeeniveau liggen, wat veel uitdagingen met zich meebrengt. Hierdoor zijn de samenwerking en de uitwisseling van kennis belangrijk ten aanzien van waterbeheer. De gemeente gaat naar zeggen van Halesema ervan uit dat klimaatverandering geen grenzen mag kennen. Ze wil intensiever samenwerken met Suriname om zijn problemen te tackelen en om mogelijk zelfs nieuwe oplossingen te vinden voor de problemen waarmee Nederland nog geconfronteerd wordt wat betreft dit vraagstuk.
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken zegt dat het nodig is om te weten welke gebieden in Suriname beschermd moeten worden en hoe de waterbouwkundige werken in Suriname nu ingericht moeten worden op weg naar de toekomst. “Wij kijken naar smart systems en assistentie om onze werken aan te passen. Misschien zijn er dingen die wij niet weten, zoals de lessons learned in Nederland, dus vandaar dat wij moeten samenwerken.”
De bewindsman merkte op dat uit metingen gebleken is dat er de afgelopen tijden bijzonder veel neerslag is gevallen binnen de grenzen. Onlangs haalde vicepresident Ronnie Brunswijk bij een bespreking aan dat Staatsolie de Afobaka stuwdam beter moet beheren. De redactie probeerde de hoofdverantwoordelijke van Staatsolie Power Company te bereiken voor commentaar, echter zonder succes.