De bushouders van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) zijn niet eens met een aantal zaken , die spelen in de bus sector en zullen maandag niet rijden. Harde aanpak van illegale bussen, snelle en soepele verlengingen van vergunningen en voorlopige stopzetting van uitgifte van nieuwe vergunningen zijn enkele punten die de actiegroep gerealiseerd wil zien.
“We willen geen tariefsverhoging. De regering moet met een duurzame oplossing komen”, zegt bushouder Wendel Willie, een van de trekkers van de actiegroep.
Willie geeft aan dat de samenleving een tariefsverhoging van de bussen niet zal aankunnen, daarom moet de regering met een duurzame oplossing komen, waarbij alle partijen voordeel hebben. Door de vorige tariefsverhoging is de aanloop al minder geworden, dus een nieuwe tariefsverhoging zal ervoor zorgen dat deze sector zal doodbloeden. “De regering kan met een subjectsubsidie komen, waarbij zowel de bushouders als de samenleving voordeel aan zal hebben.” Hij weet dat volgens het IMF-programma alle subsidies afgeschaft moeten worden, maar wil niets weten van dit programma. “De regering is toch niet met toestemming van de samenleving naar het IMF gegaan, dus ik wil niets weten van IMF.”
De bushouder haalt verder aan dat deze regering al ruim twee jaren zit, maar er nog steeds geen verlichting is gekomen. Het is juist nog zwaarder geworden. “Deze regering is naar het IMF gegaan, maar wat doet IMF voor de samenleving? Letterlijk niets.”
De middelbare scholen gaan maandag officieel open. Door de acties van de lijnbussen zullen een aantal scholieren gedupeerd worden, maar de actiegroep heeft geen andere keuze dan in actie te gaan. “Vorig week zou de minister van TCT een gesprek hebben met de voorzitter van PLO, maar tot tweemaal toe zijn gesprekken uitgesteld. Dus we gaan nu actie voeren.”
Willie haalt aan dat het helemaal niet de bedoeling om de samenleving te duperen, want ook de bushouders zullen niet verdienen op de dagen waarop zij actie voeren. “Door deze actie willen we aandacht van de regering.”