President Chandrikapersad Santokhi en minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur onthulden samen het plakkaat en naambord van de onderwijsinstelling.
De feestelijke opening vond een dag na de ingebruikname van Campus Moengo Tapu plaats. Beide projecten zijn tot stand gekomen met financiering van de Islamic Development Bank (IsDB). Het staatshoofd prees de durf en vastberadenheid om het project in de uitdagende covidperiode van start te laten gaan.
“We moeten méér investeren in gebieden en doelgroepen met een structurele achterstand,” verklaarde Santokhi.
De campus in Para biedt ruimte aan 300 leerlingen uit het district en omliggende gebieden, en moet het onderwijs dichter bij huis brengen. Naast de campus in Moengo Tapu, waar 500 jongeren terechtkunnen, vormt dit project een belangrijke stap in het verkleinen van de onderwijsachterstand in het binnenland.
Moderne faciliteiten en brede ambities
Campus Para werd in november 2024 opgeleverd en beschikt over twee onderwijsgebouwen voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs, twaalf praktijklokalen, een STEAM-centrum (science, technology, engineering, arts, mathematics), een cafetaria, een campus mall en tien studentenwoningen. Ook sportvoorzieningen zoals een voetbalveld en een zwembad maken deel uit van het terrein. Vanuit de campus zullen tevens praktijkcentra in Apoera, Atjoni en Marowijne worden ondersteund.
Volgens program-manager Anushka Abdoelrahman is het hoofddoel van de campus het verbeteren van het secundair onderwijsaanbod en het vergroten van de toegankelijkheid ervan voor jongeren in afgelegen gebieden.
Samenwerking en toekomstvisie
Joy Kalloe, interim-directeur van Campus Para, liet weten dat de laatste werkzaamheden aan de infrastructuur in volle gang zijn, met het doel om de campus in oktober volledig operationeel te laten zijn. De multifunctionele faciliteit is ook bedoeld als katalysator voor de ontwikkeling van sectoren zoals olie & gas, toerisme en ICT.
Hesdy Ommen, voorzitter van het bestuur Para Plantages, noemde de opening een historische dag voor plantage Hanover en benadrukte het belang van samenwerking tussen overheid en lokale gemeenschap. Hij pleitte ook voor behoud van cultureel erfgoed naast deze nieuwe ontwikkelingen.
Minister Ori noemde Campus Para een “zeer gedurfd project” dat gericht is op het bedienen van diverse doelgroepen via beroepsonderwijs. Hij onderstreepte het belang van samenwerking met het bedrijfsleven en het optimaal benutten van de beschikbare faciliteiten. Campus Para staat symbool voor een vernieuwende visie op onderwijs in Suriname, waarin bereikbaarheid, inclusiviteit en aansluiting op de arbeidsmarkt centraal staan.