De Centrale Bank van Suriname (CBvS), zal binnenkort gefaseerd overgaan tot het uitgeven van certificaten. Dit instrument is ontwikkeld om het monetair beleid te ondersteunen.
Dinsdag belegde de organisatie een perconferentie om meer informatie te geven over de werking van dit nieuwe product.
De CBvS heeft sinds juli 2021 een nieuw monetair raamwerk geadapteerd, dat staat voor ‘Reserve Money Targeting Raamwerk’. Hierbij wordt de hoeveelheid geld bij de banken en dat wat in omloop is, als nominaal anker gezien en dat probeert de CBvS door middel van termijndeposito’s te beïnvloeden teneinde de inflatiedoelstelling per jaareinde te realiseren.
Daniëlla Wondel, hoofd afdeling Open Markt Operaties van de CBvS, zegt dat de moederbank ernaar streeft om per eind december een inflatie tussen 26 en 30 procent te realiseren. Vandaar dat er wekelijks open markt operaties worden uitgevoerd, waarbij de termijndeposito’s als instrument ingezet worden om de overtollige liquiditeiten af te roamen.
Reden voor uitgeven CBvS-certificaten
Het Reserve Money Targeting Raamwerk is al ruim een jaar in werking. Na evaluatie is gebleken dat bepaalde zaken die al ontwikkeld moesten zijn, nog niet zijn waar ze wezen moeten. Met de open markt operaties probeert de CBvS de geldhoeveelheid te beïnvloeden en indirect het rente transmissiemechanisme op gang te brengen.
Wondel geeft aan dat de open markt operaties van de moederbank uitgevoerd worden via de algemene banken. De bedoeling hiervan is volgens haar dat het monetair beleid doorsijpelt naar de rest van de economie.
“Dit stukje is niet goed tot z’n recht gekomen, vandaar dat de bank nu over is gegaan tot het creëren van CBvS-certificaten. Waarbij we het nu hebben opengegooid voor niet alleen banken, maar ook de niet-bank financiële instellingen. Ook hebben we het publiek erbij gevoegd”, benadrukt Wondel.
Karakteristieken certificaten
De CBvS-certificaten zijn een aanvullend instrument op de termijndeposito’s. De certificaten zullen ingezet worden in tijden waarbij er sprake is van overtollige liquiditeiten in het systeem, dit is geen regulier instrument zoals de termijndeposito’s die wekelijks worden ingezet
Het secundaire doel van het bankcertificaat is het verder op gang brengen van de ontwikkeling van de geld- en kapitaalmarkt, inclusief het rentetransmissiemechanisme. De bankcertificaten zijn rentedragend en worden uitgegeven op naam en daarnaast zijn ze ook verhandelbaar.
“Met andere woorden, de belegger kan op een bepaalde looptijd, via de Surinaamse effectenbeurs zijn certificaat verder verkopen.”
Doelgroepen
De doelgroepen van de CBvS-certificaten zijn onderverdeeld in een wholesale segment en een retail segment. Tot het wholesale segment behoren algemene banken, niet-bank financiële instellingen en rechtspersonen met een minimale inleg van SRD 50.000. Deze groep gaat op een veilingplatform de prijs bepalen voor een certificaat.
De andere doelgroep wordt aangeduid als retail segment, waarbij natuurlijke personen, zoals gezinnen, en overige rechtspersonen waaronder bedrijven, met een minimale inleg van SRD 10.000 zich hiervoor kunnen inschrijven.
Personen binnen het retail segment worden dus niet op een veiling geplaatst. De prijs van dit segment wordt afgeleid van de rente die tot stand is gekomen bij het wholesale segment.
De certificaten worden voor een bepaalde looptijd uitgegeven. Bij het wholesale segment is dat een looptijd van een tot zes maanden. En de coupures die hierbij gelden lopen van SRD 50.000 tot
SRD 5 miljoen. Bij het retail segment is er een looptijd van drie tot negen maanden en de coupures kunnen oplopen van SRD 10.000 tot SRD 24.000.