Bij het aantreden van deze regering heeft zij een openstaande schuld van meer dan SRD 4.000.000 voor diverse uitzendingen aangetroffen. Veel van deze kosten waren van ongebreidelde politieke campagnevoering via diverse mediahuizen. Vanaf de overdracht van de regering in 2020 heeft zij diverse beloftes gedaan. Transparant en eenduidig beleid is ook beloofd, alsook heldere telecommunicatie. Door de hoge schuld waren er enkele mediahuizen die geen diensten meer wilden verlenen aan de overheid. Dit staat in een persbericht van de Communicatie Dienst Suriname (CDS)
De CDS meldt dat de roep naar overheidsinformatie echter zo groot is dat per 15 juni 2021 een aanvang is gemaakt met de uitzending via diverse kanalen die bereid waren hun diensten te verlenen. Op 1 juli 2021 is de groep uitgebreid met een aantal zenders. Bij de selectie is steeds gekeken naar een aantal aspecten waaronder de kijkdichtheid, het verzorgingsgebied en zeker ook de prijs van de aangeboden dienst. Het uitgangspunt was dat alle kanalen uitzendingen zouden doen. Vanwege het gevoerde beleid van besparingen is dit echter niet mogelijk geweest. CDS hoopt in 2022 de overheidscommunicatie breder te distribueren.
De regering ziet erop toe dat de overheidsmiddelen doelmatig worden ingezet. Onder het eerder gevoerde beleid waren er ongegronde overmakingen vanuit staatsbedrijven naar het vroegere NII. Deze betalingen zijn per direct stopgezet bij het aantreden van deze regering. Naar de besteding van voornoemde middelen loopt reeds geruime tijd een strafrechtelijk onderzoek.
Onderzoek gestart
Veder is de CDS een onderzoek gestart waarbij enkele medewerkers voor enig moment de werkplaats niet zullen aandoen, voor een vlot verloop van het onderzoek. Vanwege de kleinschaligheid van onze samenleving wenst de CDS te benadrukken dat zij gelooft in het predicaat ‘innocent until proven guilty’. Wij verzoeken dan ook dat men zich onthoudt van insinuaties en de resultaten van het onderzoek afwacht.
De directie van de CDS trekt lering uit hetgeen zich heeft afgespeeld en maakt nu intensiever gebruik van de controlemechanismen die de wetgeving aanreikt. Hierdoor zijn alle mediahuizen aangeschreven die niet, of niet volledig voldeden aan de gestelde voorwaarden. Van één mediahuis is het contract aangehouden, omdat het station vanwege technische uitdagingen nog geen diensten kan aanbieden.
Contracten nagegaan
Het CDS zegt dat bij alle contracten met mediahuizen steeds is nagegaan of de diensten aan de overheid daadwerkelijk worden geleverd. Bij het indienen van het eerste factuur bleek dat enkele stations administratief niet in gereedheid waren. Die stations zijn aangeschreven. Tot op heden heeft geen enkel station nog over middelen kunnen beschikken. Volgens de CDS kan dit pas nadat is voldaan aan alle geldende voorwaarden.
In het verleden is het accent van de controle meer gelegd op het toezien dat de diensten worden geleverd. Er is hierbij rekening gehouden met het feit dat, vanwege hun opzet, virtuele zenders in hun operatie, niet per se gebonden zijn aan een fysieke locatie. Enkele aanbieders geven thans aan dat de operatie op afstand via het internet wordt onderhouden. Hierbij is gebleken dat een smartphone voldoende is om de uitzending te monitoren en in te richten. Desondanks is de controle geïntensiveerd en worden de lessen meegenomen.