“Chan gaat nergens.” Dit zei DNA-lid Radjendre Debie dinsdag in het parlement, nadat er de afgelopen dagen heel wat kritiek is geweest op de regering en president Chandrikapersad Santokhi.
Debie gaf aan dat bij het aantreden van deze regering, toen bekend werd hoe hoog de geërfde binnen-en buitenlandse schulden waren en hoe slecht het gesteld was met s ’lands financiën, bijna alle deskundigen, politieke partijen (behalve de NDP) en diverse organisaties hebben aangeven dat het bijkans drie generaties gaat duren om uit deze veroorzaakte financieel economische crisis te geraken. “Het is zo erg dat de schulden ook door onze kindskinderen afgelost moeten worden.”
Volgens de volksvertegenwoordiger kan men dan niet verwachten dat al deze schulden binnen 2,5 jaren afgelost kunnen worden. “De president heeft geen wonderstok. De president toont dagelijks durf, moed, incasseringsvermogen om het zinkende schip tussen de gevaarlijke klippen te besturen naar de open oceaan, zodat het morgen beter wordt.” Het assembleelid uit Sarammacca vindt de kritiek op de president en de regering onterecht.
Een aantal parlementariërs van de oppositie vinden dat de regering beter moet communiceren met het volk, maar volgens hem wordt er wel voldoende gecommuniceerd met de samenleving. “Bedoelt men dat de president de bevolking moet oproepen in het André Kamperveen stadion om daar te debatteren over de economische vraagstukken? Maar dat stadion kan ongeveer 20.000 mensen herbergen. Wat doen we met de rest?”, zei Debie sarcastisch. Hij haalde aan dat in deze dan de volksvertegenwoordigers zich meer op het veld moeten bevinden om de noden en grieven van de samenleving aan te horen, zodat deze bekend gemaakt kunnen worden aan de regering in het parlement.
Hij uitte ook zijn misnoegen over de plunderingen van 17 februari. “Mensen hebben doelbewust, georganiseerd en gecoördineerd het vandalisme en de baldadigheid van vrijdag 17 februari gecreëerd. En juist door mensen die deze ellende zelf hebben gecreëerd in het land”, aldus Debie.