Tijdens de openbare zitting van de DNA-kandidatenlijsten ingediend bij het Centraal Hoofdstembureau is aangegeven dat een meerderheid van de politieke organisaties groen licht krijgen op de ingediende kandidatenlijsten.
Na indiening van de lijsten en de Wettelijke inzagelegging, moet het CHS zich buigen over de geldigheid van de lijsten en nagaan als administratief alles in orde is dat bleek dus wel het geval bij de meeste lijsten op enkele gevallen na.
Enkele kandidaten zijn dus geschrapt omdat zij dubbel zijn voorgedragen en volgens de wet opgenomen in artikel 50, lid 3 van de Kiesregeling is het CHS genoodzaakt deze kandidaten te schrappen van de lijsten. Politieke partijen zoals de VHP, NDP, ABOP, BEP, NPS, PL, DUS en OPTSU kwamen zonder enige op- of aanmerkingen door de keuring. Ook De Nieuwe Leeuw DNL kreeg goedkeuring zonder dat er kandidaten geschrapt hoefden te worden.
Schrappingen bij DA’91, A20 en PVC
De partij DA’91 kreeg één kandidaat, Widjantidebi Sankar (#43), geschrapt omdat zij ook voorkomt op de lijst van PVC (#49). Bij de partij A20 werden drie kandidaten van de plaatsvervangende lijst nietig verklaard, waarvan er één – Mahinderpersad Ramnath (#5) – inmiddels is hersteld, maar de andere twee niet.
De PVC werd geconfronteerd met maar liefst vijf schrappingen, waaronder:
– Angela Indiaan (#31), ook op de lijst van de NDP,
– Wiraycha Sewdas (#41), ook op de lijst van DA’91,
– Raveena Yacoob (#45), ook op de lijst van OPTSU,
– Widjantidebi Sankar (#49), eveneens bij DA’91,
– Safora Starke (#51), ook op de lijst van OPTSU.
APP en VLS ook getroffen
Bij APP moesten twee kandidaten worden geschrapt wegens dubbele voordracht bij respectievelijk A20 en ABOP. VLS kende de meeste niet-herstelde schrappingen: vier kandidaten van de lijst, waaronder Zoelaigha Jabbar (#35) en drie personen op de plaatsvervangende lijst, kwamen niet door de controle.
Overzicht en transparantie
De CHS-notulen laten zien dat de controle op dubbele voordrachten streng en gedetailleerd wordt uitgevoerd. Artikel 50 lid 3 van de Kiesregeling verbiedt dat een persoon op meer dan één kandidatenlijst voorkomt, tenzij hersteld binnen de gestelde termijn. Bij niet-herstel volgt onherroepelijk schrapping.
Politieke consequenties
Hoewel de meeste partijen zonder problemen doorgaan naar de verkiezingen, kunnen schrappingen het verloop van interne campagnevoering beïnvloeden, vooral bij kleinere partijen waar elke kandidaat telt. De transparantie van het proces wordt door waarnemers als positief ervaren.