De Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) onderleiding van Hugo Blanker is niet tevreden hoe de gesprekken met de regering blijven verlopen. Tijdens een persbriefing met journalisten uitte hij zijn misnoegen over het feit dat de onderhandelingen bijna een grap lijken voor hem.
“Als de zaak niet zo belangrijk was zou ik zeggen dat het een grote grap is. De regering nodigt ons uit om te komen op 23 mei, je houdt een inleiding en hebben toen aangegeven dat we voor een samenhang ding te gaan”, zegt Blanker. Het voorstel van de regering is voorgehouden aan de achterban van de COL, en is deze door hen afgewezen. Blanker legt uit dat volgens de beredenering van zijn leden bij elke koopkrachtversterking de prijzen omhoog gaan en heeft de koopkrachtversterking geen impact meer.
Op 11 juli had de COL weer een gesprek met de regering, maar kwamen zij aandraven met een heel ander voorstel volgens Blanker. Er is helemaal afgeweken van wat er initieel was besproken en wat was voorgehouden aan hun achterban. Er is voor Blanker gelukkig geen mandaat gegeven aan het bestuur van de COL om voor ze te tekenen.
Voor wat betreft de persstilte die zou zijn afgesproken met de vakbonden, is dat volgens Blanker niet met de COL afgesproken en is hij dus niet verplicht om zich daaraan te houden. “Laten de andere vakbonden die dat wel hebben afgestemd wel aanhouden, maar het is niet met ons afgesproken.” Hij benadrukt dat bij de COL zaken bepaald worden via een algemene ledenvergadering.
Bij de eerste onderhandeling met het onderhandelingsorgaan van de regering is er een bod van 7 procent loonsverhoging gedaan die vanaf 1 juli zou ingaan en voor het komend jaar is er een bod van 8 procent gedaan. Tijdens de tweede ronde van de onderhandelingen is de regering gekomen met een ander bod. “Ze hebben een bod gedaan voor 10 procent voor dit jaar ingaande juli en een top-up van 5 procent verhoging die volgend jaar januari in zou gaan”, zegt Hendrik Jamaludin die ook behoort tot het bestuur van de COL.
Naar inziens van de COL zullen volgens de berekeningen de verhogingen die zijn aangeboden bij na lange na niet genoeg zijn voor de achterban van de COL. “Als we de verhogingen in SRD’s moeten uitdrukken dan ligt het tussen de SRD 750 en de SRD 1300. Wat is dat als we kijken naar de verhogingen en de prijzen die we zien”, merkt Jamaludin op.
Er is daarom een loonsverhoging van 50 procent geëist en is ook aangehaald dat de koopkrachtversterking wordt opgenomen in de salarissen van de mensen. De verhoging moest ingaan per 1 juli van dit jaar. Het is volgens Jamaludin gebleken dat de koopkrachtversterking niet zou zijn betaald van vorig jaar, ook op de koopkrachtversterking van dit jaar zouden ze geen recht hebben. ‘We hebben geëist dat we die koopkracht waarop we recht hebben ook moeten krijgen, want is onderdeel van ons loon”, aldus Jamaludin.