De acties van de leerkrachten lijken groter te worden. De verschillende vakbondsleiders die opgenomen zijn in de Confederatie voor Organisatie van Landsdienaren hebben aangegeven dat de andere vakbonden nog niet zijn ingezet, maar hebben wel aangegeven dat zij dat nu wel zullen doen.
Maandag zijn de leerkrachten mogelijk met andere vakbonden dus weer op straat. “President, laat dit niet escaleren. Wij zijn als vakbonden binnen de COL zijn niet te koop”, dat zegt Henk Jamaloodin tijdens de bijeenkomst op het terrein van de ABO.
De leerkrachten geven duidelijk aan dat zij het niet laten bij de SRD 2500,-. Hugo Blanker voorzitter van de COL, zegt dat zijn vakbondsorganisatie met een beter prijsbeleid moet komen van de regering. “Je schaamt je om je naar de winkel te gaan, want je kan niet eens een extra geven aan je vrouw fu bai wan lekkers. Elke dag word je armer”, zegt Blanker.
Behalve prijsbeleid moet de regering ook dat van de belastingschijven oppakken zoals beloofd. De prijs voor benzine is ook een zorgpunt. “Den man ey kiri unu nanga a brandstofprijs.” Blanker zegt verder dat het FISO-systeem niet meer hoeft en dat men dat kan stoppen.
“Want het is nadelig voor de landsdienaren. De regering kan het dumpen.” Hij geeft verder aan dat de COL niet makkelijk zal zeggen dat regeringen moeten afstappen. Er is een andere strategie bedacht om nu de hulp van de assembleeleden in te roepen.
Er zal dan een petitie worden ingediend bij De Nationale Assemblee. In de petitie is ook duidelijk de noden van de leerkrachten die in het binnenland moeten werken opgenomen. Velen van hen worden onder druk gezet om op te gaan, zonder genoeg voeding.
Vaak genoeg slaan zij voeding voor 3 maanden op, maar met de huidige economische situatie kunnen velen dat niet meer. “Sommigen gaan met heel weinig, hoe gaan zij de rest naar het binnenland brengen”, aldus een van de leerkrachten. De petitie wordt vandaag nog ingediend.
De leerkrachten vullen aan dat ook de beschikkingen van de leerkrachten geregeld moeten worden. Velen van hen hebben nog een tijdelijk contract, “maar anderen die pas komen werken bij de overheid als tuinman worden binnen enkele maanden al in dienst genomen”, merkt de leerkracht op.
Vele van de leerkrachten hebben aangegeven dat zij niet naar de bank kunnen stappen om een lening te vragen. “President we komen niet in aanmerking voor een lening bij de bank, doe wat!”, zeggen de leerkrachten duidelijk.